Pohjois-Savossa aloitetaan syksyn 2024 aikana vesistöjen syvyysmittaukset laserkeilauksin

LNLOL_FieldGeospatialASLiikenne- ja viestintävirasto Traficom aloittaa syksyllä 2024 monivuotisen merikartoitusprojektin Pohjois-Savossa. Järvien syvyystietoja päivitetään Konneveden ja Pielaveden alueen järvillä ainakin vuoteen 2026 saakka. Alueen vesiliikenne on lisääntynyt, eivätkä olemassa olevien karttojen koordinaattijärjestelmä ja tarkkuus tue nykyisten navigointijärjestelmien käyttöä. Syvyysmittaukset toteutetaan lentokoneella ja veneellä.

Traficom on kilpailuttanut vesialueen syvyystietojen mittaukset, jotka toteutetaan lentokoneesta tehtävällä laserkeilauksella sekä mittausveneellä suoritettavilla monikeilainkaikuluotauksilla.

Lentokoneesta tehtävät laserkeilaukset toteuttaa Field Finland Oy alihankkijansa Field Geospatial AS:n kanssa. Lentokoneella toteutettavat laserkeilaukset suoritetaan syys-lokakuun aikana 2024. Keilausalueella lentokone lentää noin 400 metrin korkeudessa suoria edestakaisia lentolinjoja noudattaen. Laserkeilauksessa käytetään vihreää ja punaista laseria. Vihreä laser voi sopivissa olosuhteissa näkyä jopa paljaalla silmällä.

Lentoja suoritetaan Optech CZMIL SuperNova -laserkeilainta varustetulla Cessna Caravan (LN-LOL) -koneella useamman päivän aikana sääolosuhteiden salliessa. Lennoista saattaa aiheutua kestoltaan lyhytaikaista melua.

"Lennot pyritään suorittamaan päiväsaikaan, mutta myös yöaikaan voidaan joutua lentämään, jos olosuhteet ovat joinakin öinä optimaaliset laserkeilaukselle", kertoi Traficomin ylitarkastaja Jyrki Mononen.

Veneellä suoritettavat väylämittaukset toteuttaa Arctia Meritaito Oy venekalustolla. Mittausvene liikkuu pääasiassa olemassa olevien väylien ja venereittien läheisyydessä ennalta suunniteltuja mittauslinjoja noudattaen, mutta myös lähellä rantaa. 

"Asuntojen ja loma-asuntojen rantojen läheisyydessä teemme vain pakolliset mittaustyöt ja minimoimme asutuksen lähistöllä tapahtuvat mittaukset. Täysin emme kuitenkaan voi välttyä niiltä", jatkoi ylitarkastaja Mononen.

Hankkeessa uudistetaan Pohjois-Savon alueen järvien kartat 446, 447 ja 452. Kartoitusprojektin kattama vesialue on laajuudeltaan noin 800 km2. Kartoitettavat järvet ovat: Konnevesi, Pohjois-Konnevesi, Kiesimä, Sonkari, Vesantojärvi, Niinivesi, Pohjois-Niinivesi, Iisvesi, Virmasvesi, Rasvanki, Kuttajärvi, Nilakka ja Pielavesi.

Samalla uudistetaan syvyyksien vertaustaso Suomen virallisen N2000-järjestelmän mukaiseksi vastaavasti kuin muillakin merikartoilla. N2000-korkeusjärjestelmään sidotut merikarttatuotteet ja väylien syvyystiedot otetaan vaiheittain käyttöön, ensimmäiset N2000-kartat julkaistiin syksyllä 2021. Uudistus aloitettiin Perämeren alueelta ja se saavuttaa täyden kattavuuden merialueella arviolta vuoden 2026 aikana.

"Olemassa olevien karttojen koordinaattijärjestelmä ja tarkkuus eivät tue nykyisten navigointijärjestelmien käyttöä. Etelä-Konneveden kansallispuisto on lisännyt alueen vesiliikennettä, joten meidän on tarpeellista päivittää karttojen tiedot nykyvaatimusten mukaisiksi", sanoi ylitarkastaja Mononen.

Kyseisten alueiden karttojen tiedot ovat suurelta osin hyvin vanhoja, sillä ne on edellisen kerran kartoitettu 1800-luvun lopulta ja 1900-luvun alusta. Lisäksi joitain väylämittauksia on tehty 1970-luvulla.

Mittaushanke alkaa siis syksyllä 2024 ja jatkuu ainakin vuoteen 2026 riippuen käytettävistä määrärahoista.

Päivitys 28.8.: Korjattu lentokoneeseen päivitetty uusi laserkeilausjärjestelmä.