Isot käsimatkatavarat maksulliseksi Wizz Airilla

airbus_wizzairUnkarilainen halpalentoyhtiö Wizz Air kertoi eilen muuttavansa suurikokoisen käsimatkatavaran maksulliseksi. Ilmaiseksi matkustamoon saa vastaisuudessa viedä enää 42 x 32 x 25 cm kokoisen laukun tai repun. Sitä isommista veloitetaan maksu. Tavoitteena on vähentää tavaran määrää matkustamossa. Painorajaa laukulle sen sijaan ei ainakaan aluksi ole lainkaan.

Ilmaisen käsimatkatavaran kokorajan alle jää esimerkiksi läppärin laukku. Sen on lisäksi mahduttava edessä olevan penkin alle. Vaikka käsimatkatavarasta maksaisi, sitä saa ottaa mukaansa vastaisuudessakin vain yhden kappaleen, ei siis sekä pientä ilmaista että isompaa maksullista.

Suurin sallittu maksullisen kabiinilaukun koko Wizz Airilla on 56 x 45 x 25 cm. Lisäksi matkustamoon saa tuoda lentokentältä ostettuja tuotteita.

Marraskuun loppuun asti kestävällä kokeilujaksolla Wizz Air ei rajoita lainkaan käsimatkatavaran painoa. Ainoa ehto on, että matkustaja jaksaa itse nostaa sen ylös matkatavaralokeroon.

Painorajattomuus koskee sekä ilmaista että maksullista käsimatkatavaraa. Ilmaisen saa sijoittaa lokeroon, jos sinne maksullisten laukkujen jälkeen jää tilaa, muuten se on pidettävä edessä olevan istuimen alla.

Hinnoittelu on tehty voimakkaasti nettimaksamiseen houkuttavaksi. Maksullisen laukun hinta on netissä varauksen yhteydessä 10 euroa, check-inissä 20 euroa ja portilla jo 30 euroa.

Uusi käytäntö koskee 4. lokakuuta jälkeen varattuja lippuja lennoille, jotka tehdään 24. lokakuuta alkaen.

Ruumassa kuljetettavista laukuista Wizz Air perii netti- tai puhelinvarauksen yhteydessä lennon keston ja ajankohdan mukaan 15 tai 20 euroa (low season) ja 20 tai 25 euroa (high season). Check-inissä hinta on jo 45 euroa ja portilla 60.

Wizz Air on elokuussa testannut käsimatkatavaramaksuja lennoillaan Puolan Katowicen ja Englannin Lutonin välillä. Kokemukset olivat myönteiset ja käytäntö laajennettiin koskemaan koko yhtiötä. Yhtiö vakuuttaa jakavansa säästöjä asiakkailleen alentamalla lippujensa hintaa viidellä eurolla.

Wizz Air lentää Turusta Gdanskiin Puolassa ja Budapestiin Unkariin.

 

Tietoa Wizz Airin käsimatkatavaramaksuista (pdf englanniksi): www.wizzair.com