Israel sulki rajat matkustajalentoliikenteeltä - myös maasta poistumista on rajoitettu

ElAl_tailIsrael sulki maansa rajat matkustajalentoliikenteeltä 25. tammikuuta 2021 estääkseen covid-19-virusmuunnosten leviämisen maahan. Rajoituksesta ilmoitettiin vuorokautta aiemmin ja maan hallituksen sen oli määrä antaa valmistautumisaikaa matkustajille ja lentoyhtiöille.

Israelin asettama lentokielto koskee maahan saapuvia matkustajalentoja eli rajoituksen ulkopuolelle on jätetty rahtilennot, palontorjuntalennot sekä sairaankuljetus- ja ns. Medevac-lennot. Rajoitus ei koske Israelin omia lentoyhtiöitä.

Myös maasta poistumista lentäen on rajoitettu ja se on sallittu ainoastaan muutamista erityisistä syistä. Lähtevien matkustajien osalta rajoitus koskee myös Israelin omia lentoyhtiöitä. Terveys- ja liikenneministeriö voivat myöntää poikkeuslupia matkustamiseen.

Lentokielto tuli voimaan maanantain ja tiistain välisenä yönä 25.1. kello 24.00. ja on voimassa 31. tammikuuta 2021 saakka. Rajoitus ei koske lentoja jotka olivat ilmassa ennen määräyksen voimaantuloa.

El Al on perunut kaikki matkustajalentonsa 26. tammikuuta - 31. tammikuuta 2021 väliseltä ajalta. Rajoituksen ulkopuolelta lentoyhtiö jatkaa vaiheittain lentoyhteyksien palauttamista.

Pitkän lentotauon nähdään Israelissa olevan ainoa vaihtoehto taistella Ison-Britannian koronavirusmuunnosta vastaan. Israelin terveysministeriön mukaan virusmuunnos leviää vauhdilla ja nyt vähintään 50 prosenttia todetuista tartunnoista on juuri tätä muunosta.

Aiemmin arvioitiin, että lentokielto asetettaisiin jopa kahdeksi viikoksi. Israelin terveysministeri on vaatinut lentokieltoa ja Ben Gurionin lentokentän sulkemista jopa kuukauden ajaksi jotta ainakin kolme miljoonaa israelilaista saataisiin rokotettua ennen lentojen sallimista.