Japani hyväksyy Finnairin liittymisen Japan Airlinesin ja British Airwaysin yhteishankkeeseen

JAL_HK_Finnair_reflectionJapanin maankäyttö-, infrastruktuuri-, kuljetus- ja matkailuministeriö on tänään myöntänyt kilpailuoikeudellisen puuttumattomuussuojan (anti-trust immunity, ATI) Japan Airlinesin, Finnairin ja British Airwaysin yhteishankkeelle. Tämä tasoittaa tietä Finnairin liittymiselle Japan Airlinesin ja British Airwaysin yhteishankkeeseen. Sopimuksen myötä nämä kolme lentoyhtiötä voivat tehdä kaupallista yhteistyötä Euroopan ja Japanin välisessä lentoliikenteessä.

Yhteishankkeen suunniteltu aloitusajankohta on vuoden 2014 ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Finnairin liittyminen sopimukseen parantaa EU:n ja Japanin välisiä lentoyhteyksiä, lentovaihtoehtojen valikoimaa ja kanta-asiakasetuja. Lisäksi uusi yhteishanke mahdollistaa kaikkien kolmen lentoyhtiön yhteistyön niiden toiminnan laajentuessa tällä tärkeällä markkina-alueella. 

Entistä tiiviimpi yhteistyö vahvistaa oneworld®-allianssia ja parantaa sen kilpailuasemaa maailmanlaajuisessa lentoliikenteen allianssien välisessä kilpailussa.

Japan Airlinesin toimitusjohtaja Yoshiharu Ueki sanoo: ”Haluaisimme kiittää valvontaviranomaisia siitä, että he myönsivät ATI-statuksen Finnairin liittymiselle Japan Airlinesin ja British Airwaysin yhteishankkeeseen Euroopan ja Japanin välisessä lentoliikenteessä.”

”Japanin ilmailualan jatkuvan kehittymisen keskellä voimme ATI:n ansiosta luoda British Airwaysiin ja Finnairiin entistä vahvemman, lisäarvoa tuottavan suhteen, josta on hyötyä sekä asiakkaillemme että liiketoiminnallemme.”

British Airwaysin toimitusjohtaja Keith Williams toteaa: ”Ministeriön tänään tekemä päätös hyödyttää kaikkien kolmen lentoyhtiön asiakkaita antamalla meille tilaisuuden tutkia, miten voimme parantaa idän ja lännen välisiä lentoyhteyksiä.”

Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo toteaa: ”On hienoa olla askeleen lähempänä sitä, että voimme aloittaa yhteistyön JAL:n ja British Airwaysin kanssa ja tarjota asiakkaillemme entistä paremmat EU:n ja Japanin väliset lentoyhteydet.”