Jari Sillanpää sukkuloi juhannuskeikoille LongRanger-helikopterilla - jatkoi pitkää Suomi-perinnettä

jarisillanpaa_longranger_jarisillanpaacomKun artisti on nosteessa, vientiä löytyy. Jari Sillanpään suosio riittää nyt siihen, että miestä lennätetään Rotorwayn Bell 206L LongRanger -helikopterilla juhannusaattona peräti neljälle keikkapaikalle. Vastaavaan yltävät harvat, mutta tähtien kopterikyydit juhannuksena ovat jo suomalaista viihdelegendaa. Lue, keitä on vuosien varrella päässyt pyöriväsiipisellä yöttömään yöhön.

Nyt sukkuloivalle Vain elämää ja Tähdet tähdet -televisiosarjojen myötä suosiotaan entisestään kasvattaneelle Jari Sillanpäälle helikopterilennot ovat tuttuja mm.  tangokuningasvuodelta 1996, jolloin juhannuksen lentosuunnitelmassa oli kuusi paikkaa.

jarisillanpaaTänään hän ahkeroi neljän esiintymisen kiertueen. Sillanpään juhannuskeikat ovat Himoksen Juhannuksessa (kello 18.45), Esakalliolla Somerolla (21.00), Rönnin lavalla Orivedellä (23.00) ja Tuuloksen Kapakanmäellä (01.00).

Esityksiä tukee kaksi eri yhtyettä: Heikki Elon orkesteri ja Sillanpään oma kesäbändi Men in Black. Ne siirtyvät esiintymislavojen välit maitse omilla kuljetuksillaan. Juhannuskiertueelta on luvassa raportti Apu-lehteen.

Rotorwayn LongRanger lennättää

Jari Sillanpää lentää juhannusaattona Rotorwayn suihkuturbiinilla varustetulla Bell 206L LongRanger -helikopterilla (OH-HJL, kuva alla). Aiemmin Lillbackan käytössä ollutta kopteria on uusittu perusteellisesti.

LongRangerissa on nyt mm. Power Kitillä varustettu Rolls Royce (Allison) 250-C20B -turbiini. Tehoa siinä on 460 hv normaalin 420:n sijasta. Kopterin pyrstöroottorin lavat ovat komposiittirakenteiset ja vaimentavat melua.

longranger_rotorwayMukana lennoilla 1+6-paikkaisessa kopterissa on Sillanpään lisäksi kolme muuta matkustajaa. LongRanger tankataan illan kierroksen aikana kahdesti yhtiön huoltoautosta.

Bell 206L LongRanger on pidennetty versio valmistajan suositusta viisipaikkaisesta 206 JetRanger -kopterista. Ensilento tyypillä tehtiin 1962. Sotilasversio on OH-58 Kiowa.

Rotorway Oy on tähän asti lentänyt virolaisella AOC-luvalla (Aircraft Operator Certificate). Yhtiö on juuri kesäkuun alussa saanut liikenteen turvallisuusvirasto Trafilta suomalaisen AOC-lentotoimintaluvan.

Yhtiön toinenkin kopteri, mäntämoottorinen nelipaikkainen Robinson R44 on ilmassa juhannuksena. Se tekee yleisölennätyksiä Himoksen juhannusjuhlilla.

Kuvia ja videoita juhannuskiertueelta Jari Sillanpään Facebook-sivuilla.

Aiempia juhannuksen helikopteritähtiä

Näyttävimpänä tempauksena vuonna 2001 ohjaaja Renny Harlin seurueineen kiersi juhannuksena useita kohteita Suomessa Copterlinen Sikorsky S-76 -kopterilla, jota normaalisti käytettiin Helsinki - Tallinna -liikenteessä. Ryhmä piipahti kiertomatkallaan mm. Raumanmeren Juhannusjuhlilla, joka tuolloin keräsi 83 000 pääsylipun ostanutta.

Laskuun suoraan festivaalialueen viereiselle Otanlahden urheilukentälle ei VIP-ryhmä kuitenkaan päässyt. Juoksuradan sisäpuolelle jäävä nurmikko oli juhannuksen aikaan vielä kopterin pienipyöräiselle laskutelineelle liian upottavassa kunnossa.

S-76 joutuikin jättämään juhlijat kauemmaksi Rauman sataman helikopterikentälle. Sitä käyttävät satunnaisesti lähinnä Rajavartiolaitoksen meripelastuskopterit.

Aiemmista juhannuskopterikiertueista pitää ehdottomasti mainita vuosi 1984. Silloin lennätettiin Hughes 500 -kopterilla Pirkka-Pekka Peteliusta viikonlopun kolmena päivänä yhteensä kahdeksalle keikalle. Tuolloin listojen kärjessä keikkui Velipuolikuu-televisiosarjasta tuttu Muistan sua Elaine -kappale.

Vuoden 1970 Suomessa televisiosarja Peyton Place oli äärimmäisen suosittu silloisen vähäisen televisiotarjonnan aikakautena. Sarjan Rodney Harringtonia esittävä Ryan O'Neal tuotiinkin Suomeen näytteille juhannuskiertueelle.

Bell47J_wikimedia_MeggarHäntä kuljetettiin ympäri maata kellukkeilla varustetuilla lentokoneilla ja joidenkin tietojen mukaan myös helikopterilla. Esimerkiksi Jämijärven juhannusjuhlille O'Neal veti paikalle Helsingin Sanomien mukaan jopa 10 000 - 15 000 ihmistä. Vesitasoja on käytetty vuosien varrelle useiden muidenkin esiintyjien kuljetuksiin.

Vuotta myöhemmin 1971 toisen suositun TV-sarjan Virginialaisen tähteä James Druryä lennätettiin mäntämoottorisella Bell 47J Ranger -kopterilla (tyyppi arkistokuvassa yllä) ympäri Suomea. Tuolloin vauhdikkaan kiertueen laskeutumispaikkoja oli viisi, mm. Keimolan Juhannusjuhlat.

Ensimmäinen artisti Suomessa, joka saapui helikopterilla juhannuskeikalle, oli kuitenkin legendaarinen Irwin Goodman. Wikipedian mukaan hän käytti pyöriväsiipistä matkansa jouduttamiseen keikkapaikkojen välillä jo 1966.

Tarkasta kopterityypistä ei ole tietoa, mutta valistunut arvaus voisi olla samaten Bell 47. Suomalainen kopterikanta oli tuolloin varsin vähäinen ja laskettavissa kahden käden sormin. +TT+

HUOM: Juhannusjuttu on koottu muistitiedon ohella lukuisista eri tasoisista lähteistä netistä ja alan kirjoista. Jos täydennettävää tai korjattavaa löytyy, tietoa voi lähettää osoitteeseen press@lentoposti.fi

Juttu päivittynyt 19.6. kello 20.00: lisätty kuva Sillanpäästä helikopterissa