Joulupukki matkaan jo käy - Pohjois-Amerikan ilmapuolustus turvaa jälleen

santatrack_finland_norad(Joulu-uusinta vuodelta 2012) Vaikka me suomalaiset tiedämme, että Joulupukki asuu Korvatunturilla, amerikkalaiset pitävät Santa Clausin kotipaikkana pohjoisnapaa. Turvatakseen pukin matkan Pohjois-Amerikan ilmapuolustus NORAD seuraa jouluna porojen vetämän reen etenemistä. Matkasta raportoidaan lapsille ja lapsenmielisille mm. netissä.

Noradsanta.org -nettisivulla Joulupukki matkaa aikavyöhykkeeltä toiselle jakaen lahjoja. Joulupukin rekivaljakko ehti Suomeen kymmenen maissa aattoiltana, mikäli NORAD-seurantaan on luottaminen.

santatrack_norad_usdodVahingossa alkaneesta perinteestä on muodostunut sosiaalisen median myötä yhtä suositumpi jouluhenkinen tapahtuma. Vaikuttaa siltä, että tänä vuonna jouluaattona saavutetaan uusia ennätyksiä.

Yhdysvaltojen ja Kanadan yhteinen North American Aerospace Defense Command (NORAD) on perintöä kylmän sodan ajoilta. Silloin tehtävänä oli varoittaa mahdollisesta ydiniskusta. Nykyisin uhka ei ole suuri, mutta järjestelmä toimii varmuuden vuoksi edelleen Cheyenne-vuoren komentokeskuksessa.

Joulupukin seuraajaksi NORAD päätyi sattumalta vuonna 1955, kun Colorado Springs -sanomalehti oli erehdyksessä latonut komentokeskuksen puhelinnumeron Searsin mainokseen, joka kertoi Joulupukin kuumasta linjasta.

Lapsilta alkoi tulla puheluita silloiseen Continental Air Defense Command Operations Centeriin. Johtovuorossa ollut eversti Harry Shoup, isä itsekin, ei käännyttänyt lapsia pois vaan kertoi että Joulupukki oli jo matkalla. NORAD seuraa tilannetta, ja lahjojen pitäisi saapua ajallaan.

Perinne jatkui, kun Kanada tuli mukaan valvontajärjestelmään 1958 ja syntyi nykymuotoinen NORAD. Tavoitteena on osoittaa, että myös sotilailla on joulumieltä vakavasta tehtävästään huolimatta.

santatrack_norad_racfTradition mukaan NORAD seuraa valvontatutkillaan Joulupukin matkaa ja huolehtii että porot saavat tuoreimmat säätiedot. Seurantaa helpottavat satelliittien infrapunasensorit, jotka löytävät Petterin tietä valaisevan punakuonon.

Erityiset SantaCamit tallentavat porovaljakon matkaa tunnetuissa paikoissa eri puolilla maailmaa. Lisäksi Kanadan ilmavoimien CF-18 Hornet tehtävään nimettyine pilotteineen saattaa pukin maan ilmatilaan.

Vahvasti amerikkalaistyylistä jouluista hassuttelua, josta suuri yleisö mitä ilmeisimmin pitää. Sosiaalisen median myötä NORAD Tracks Santa on noussut aivan uuteen suosioon.

Viime jouluna nettisivulla oli 18,9 miljoonaa kävijää 220 maasta. Yli miljoona fanitti NORAD Tracks Santaa Facebookissa. Toki seurannalla on myös oma apps-sovellus.

Tänä vuonna NORAD Tracks Santan 1. joulukuuta auenneella nettisivulla on ollut jo yli 2,1 miljoonaa kävijää. Appseja on ladattu 1,6 miljoonaa kertaa.

Twitterissä seuraajia on 98 000 ja luku kasvaa koko ajan. YouTube promovideota on katsottu yli 700 000 kertaa ja sielläkin hittien kertymisen vauhti kasvaa aaton lähetessä.

santatrack-obama_whitehousePeterson Air Force Basen vapaaehtoiset vastaanottivat vuonna 2011 perinteiseen tapaan myös 102  000 puhelua. Yksi vastaajista oli presidentin puoliso Michelle Obama. Myös 8000 sähköpostia lähettänyttä sai vastausviestin.

Jouluaattoaamuna kello yhdeksän Suomen aikaa Norad Tracks Santa pääsee todelliseen vauhtiin. Vuonna 2012 mukana on kaikkiaan 1200 vapaaehtoista.

Puheluihin vastataan tänä vuonna jo kolmessa erillisessä tilassa ja puhelinlinjojakin on hankittu lisää. Amerikkalaisten ja kanadalaisten verodollareita ei Joulupukin leikkimieliseen seurantaan käytetä. Operaatio toimii vapaaehtoisvoimin ja ulkopuolisten tukijoiden avulla. T.T.

Norad Tracks Santa nettisivu

Twitter @noradsanta