Juhannus oli kiireinen FinnHEMS-lääkärikoptereille - Kuopiossa 67% enemmän tehtäviä

Finnhems_pilot_1Juhannus työllisti lääkärihelikoptereita huomattavasti verrattuna normaaliin kesäviikonloppuun. Kiireitä oli erityisesti FinnHEMSin Kuopion ja Oulun tukikohdissa, joissa juhannus oli kiireisin kolmeen vuoteen. Muualla Suomessa hälytyksiä oli viime vuoteen verrattuna vähemmän ja kokonaistehtävien määrä laski hieman edellisvuodesta.

Juhannuksena vilkkainta oli Kuopion FH60-tukikohdassa, missä FinnHEMSin lääkärihelikopteri hälytettiin tehtävälle 41 kertaa. Se on 67 prosenttia enemmän kuin tavallisena kesäviikonloppuna ja 37 prosenttia enemmän kuin viime juhannuksena. Oulussa hälytyksiä oli 11 prosenttia ja Rovaniemellä 6 prosenttia viime vuotta enemmän.

Valtakunnallisesti lääkärihelikoptereilla oli toiseksi rauhallisin juhannus viiteen vuoteen. Vielä rauhallisempaa on ollut vain vuonna 2015. Tänä vuonna FinnHEMSin kuudessa tukikohdassa vastaanotettiin juhannusviikonlopun aikana yhteensä 163 hälytystä, mikä on noin seitsemän prosenttia vähemmän kuin viime vuonna, jolloin tehtäviä tuli 174. Vappuna 2017 tehtäviä oli 197.

FH20_TKU_1Juhannuksena tehtiin eniten hälytyksiä elottomien ja tajuttomien potilaiden luo. Ne ovat myös muulloin FinnHEMS-lääkärihelikoptereiden yleisimmät tehtäväkoodit. Tieliikenneonnettomuuksien osuus jäi tilastoissa kuitenkin aiempia vuosia vähäisemmäksi.

Sen sijaan rintakivusta johtuvia hälytyksiä kirjattiin tänä vuonna jopa neljä kertaa enemmän kuin tavallisena kesäviikonloppuna.

"Taustalla on pääsääntöisesti sairastuminen, mutta osa näistä tehtävistä – erityisesti juhannuksena – johtuu myös liikenneonnettomuuksista", sanoo FinnHEMSin tutkimusjohtaja ja päivystävä lääkäri Ilkka Virkkunen.

Kaatumistapausten takia FinnHEMSin yksiköt hälytettiin juhannuksena yhteensä 11 ja myrkytysten vuoksi 10 kertaa, mikä on noin 40 prosenttia enemmän kuin kesäviikonloppuna yleensä.

Juhannuksen (23.–25.6.2017) hälytysmäärät tukikohdittain:

FH 60 Kuopio: 41 hälytystä

FH 30 Pirkkala: 31 hälytystä

FH 10 Vantaa: 28 hälytystä

FH 20 Turku: 23 hälytystä

FH 50 Oulu: 21 hälytystä

FH 51 Rovaniemi: 19 hälytystä

Lue myös: