Jussi Forssille hopeaa taistelulennokeissa Dubain World Air Games -kisoissa

lennokki_wag_dubaiJussi Forss lennätti tiistaina hopealle FAI F2D -luokan taistelulennokkien kilpailussa, joka järjestettiin osana World Air Games -tapahtumaa Dubaissa. Suomella on näissä "ilmailun olympialaisissa" mukana 19 hengen joukkue, johon kuuluu mm. laskuvarjourheilijoita.

Finaalissa oli tiistaina jäljellä enää viisi kilpailijaa. Päivän ensimmäisessä erässä Jussi Forss päihitti espanjalaisen Raoul Mateon, jolloin suomalaiselle varmistui pronssi.

Seuraavalla kierroksella Forss voitti latvialaisen Alexander Prokofjeffin. Tällöin varmistui myös hopea. Tässä vaiheessa kisassa oli jäljellä enää kaksi kilpailijaa.

Koska latvialaisella ei ollut ennen tätä yhtaan häviöta, he ottelivat uudelleen ratkaisevan finaalierän. Tämän voitti kuitenkin latvialainen ja selviytyi näin ollen kultamitalistiksi Forssin ottaessa hopeaa.

Siimaohjattava F2D-taistelulennokki

Luokan F2D-lennokki on kärkiväliltään 120 cm ja siinä on 2,5 cm3 kokoinen polttomoottori. Lennätyssiimat ovat 16 metriä pitkät. Kaksi lennättäjää on samassa keskikehässä. He yrittävät saada leikkauksia vastustajan lennokin perään kiinnitetystä kolme metriä pitkästä kreppinauhasta oman lennokkinsa potkurilla.

Lennokkien nopeus on 150 km/h eli kierros lennetään kahdessa ja puolessa sekunnissa. Laji on vauhdikas ja siinä sattuu usein törmäyksiä. Tämän takia joka erässä lennättäjillä on varakone, joka otetaan tarvittaessa ilmaan.

Erä kestää 4 minuuttia ja leikkauksesta saa 100 pistettä ja lennetystä sekunnista 1 pisteen. Yleensä eniten leikannut on voittaja. Lennättäjällä on apuna kaksi mekaanikkoa, jotka käynnistävät moottorin ja pikahuoltavat vaurioituneen yksikön.

”Ilmailun olympialaiset” eli FAI:n järjestämät World Air Games –kilpailut ovat parhaillaan käynnissä Dubaissa.

Kilpailuista lähetetään mm. live-streamia, jota voi seurata kattavalla WAG-kisasivustolla: https://www.wagdubai.ae/