Kanadan ilmavoimien taitolentoryhmä Snowbirdsin CT-114 Tutor -kone syöksyi maahan - yksi kuollut

CX04-2017-0135-093(päivittynyt 08.05) Kanadan ilmavoimien taitolentoryhmä Snowbirdsin (431e escadron de démonstration aérienne) CT-114 Tutor -kone tuhoutui maahansyöksyssä pian lentoonlähdön jälkeen Kanadan Kamloopsissa. Taitolentoryhmä oli Operation Inspiration -kiertueella kunnioittamassa kanadalaisia koronavirustaistelussa. Konetta ohjannut lentäjä selvisi turmasta, mutta kyydissä ollut Snowbirdsin tiedottajajäsen menehtyi.

Snowbirds-taitolentoryhmän oli määrä suorittaa ylilento Okanagan alueella sunnuntaina 17. toukokuuta osana Operation Inspirationia, joka kunnioittaa maan koronaviruspandemian eturintamassa työskentelevien panostusta terveydenhuollossa.

Kaksipaikkaisen Canadair CT-114 Tutor -koneen lentoturma tapahtui Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa Kamloopsissa, joka sijaitsee noin 300 kilometriä Vancouverista koilliseen. Ryhmä oli lähdössä siirtolennolle Kamloopsista. Turma tapahtui pian lentoonlähdön jälkeen ja ohjaaja ja mekaanikko käyttivät heittoistuimia.

Matalalla lentokorkeudella toteutettu heittoistuinhyppy vanhalla koneella ei ollut menestyksekäs molempien osalta. Kanadan ilmavoimien mukaan koneen ohjaaja kapteeni Richard MacDougall selvisi, mutta loukkaantumisen kerrotaan olevan vakava. Ei kuitenkaan henkeä uhkaava. Toisen koneessa olleen laskuvarjo ei ehtinyt avautua.

Konetyypissä oli käytössä Weber CL-41 -istuin, joka on varustettu AeroDrogue-heittoistuinjärjestelmällä. Valmistajan mukaan ohjaajan irtoaminen istuimesta alkaa sekunti hypyn aloittamisen jälkeen. Heittoistuinhyppy toteutettiin matalalla lentokorkeudella. Ensimmäisenä ohjaamosta poistuneen laskuvarjo avautui vain hieman ennen maakosketusta.

Turmassa menehtynyt kapteeni Jennifer Casey oli jo kahdeksas kuolonuhri Kandan ilmavoimissa lyhyen ajan sisällä.

CX04-2017-0135-107Kanadan ilmavoimien taitolentoryhmä Snowbirds on perustettu vuonna 1971. Se lentää 1960-luvulla koulukoneiksi hankituilla Canadair CT-114 Tutor -suihkukoneilla. Niitä valmistettiin 60-luvun aikana reilut 200 kappaletta. CT-114 Tutorin huippunopeus on noin 740 km/h ja lakikorkeus on noin 11,8 kilometriä. Kanadan ilmavoimat poisti koneet koulutuskäytöstä vuonna 2000.

Punavalkoisissa väreissä olevilla suihkukoneilla lentävä Snowbirds tunnetaan erityisesti yhdeksän koneen muodostelmalennosta, jota seuraa valkoinen tehostesavu. Kaikkiaan Snowbirdsillä on käytössään 11 Canadair CT-114 Tutor -konetta. Kanadan ilmavoimilla koneita on vielä käytössä kaikkiaan 26. Niihin on suunniteltu tehtäväksi avioniikkapäivitys, joka mahdollistaisi operoinnin jopa vuoteen 2030 saakka.

Päivitys kello 08.05: Lisätty tieto yhdestä menehtyneestä.
Päivitys kello 11.45: Tarkennettu heittoistuintyyppiä.

Lue myös: