Kiitotiekävely kiinnosti - remontoitu Helsinki-Vantaan 04R/22L avautui lentoliikenteelle

Kiitotieremontti_valmis_3(Päivittynyt 14.50) Finavia on remontoinut kesän 2015 aikana Helsinki-Vantaan pääkiitotien 04R/22L. Kaikkiaan 12 viikon mittainen työ saatiin päätökseen aikataulussa ja lentoliikenne operoi normaalisti 2. elokuuta alkaen. Vierailumahdollisuus kiitotiellä kiinnosti ja eri arvontojen kautta mukaan pääsi noin 60 vierasta.

Ensimmäisenä uudistetulle kiitotielle laskeutui noin kello 14.30 Nordic Regional Airlinesin eli Norran Finnairille operoima lento AY766 Wienistä Helsinkiin. Kone oli Embraer E190 (OH-LKL).

Nyt valmistunut kiitotien kunnostus käynnistyi 11. toukokuuta. Eri vaiheissa toteutettu remontti ohjasi töiden aikana myös lentomelua uusille aluille. Myös sen osalta tilanne normalisoitui, kun kiitotie otettiin käyttöön 2. elokuuta kello 14.00.

Kiitotieremontti_valmis_2_Noronen_Juhola"Kiitotieremontti valmistui hienosti aikataulussa ja suunnitelmien mukaan. Aikataulu oli tiukka ja haastava, mutta urakoitsijamme suoriutuivat työstä erittäin hyvin", kiittelee Helsinki-Vantaan apulaisjohtaja Heini Noronen-Juhola.

Remontin aikana korjattiin Helsinki-Vantaan vanhin vuonna 1952 rakennettu ja nykyisin jo 3440 metrin pituinen pääkiitotie 04R/22L.

Työn kohteena oli kaikkiaan noin 35 hehtaarin kokoinen osa lentoliikennealueesta. Sieltä jyrsittiin noin 100 000 tonnia asfalttia. Uutta pintaa varten käytettiin noin 135 000 tonnia asfalttia ja mukaan asennettiin 55 kilometriä kaapelia sekä noin 2000 uutta valaisinta.

 HEL_RWY_terminaali_ylilentpRemontin aikana kiitotien alta on kaivettu maata pääosin 30-40 sentin syvyydeltä mutta pahimmillaan jopa 1,5 metriä. Uuden alfalttikerroksen paksuus voi olla jopa puolimetrinen.

"Noin 18 miljoonan euron investointi toteutettiin ennen kaikkea ensiluokkaisen turvallisen lentoliikenteen takaamiseksi. Tehtävänämme on tukea Suomen lentoliikenteen kasvua tarjoamalla lentoliikenteelle turvalliset, toimivat ja edistykselliset puitteet", kertoo Noronen-Juhola.

Kiitotien pinnan käyttöikä on noin 12-15 vuotta. Joissain tapauksissa uudelleen asfaltointi joudutaan tekemään jo aiemmin. Näin kävi Helsinki-Vantaan kolmoskiitotien kanssa, jonka pinta uusittiin jo 11 vuoden kohdalla.

Helsinki-Vantaan lentoaseman noin 4400 matkustajaa tunnissa vetävä terminaali saa siis jälleen käyttöönsä koko kiitotiekapasiteetin. Remontin aikana lentoliikenteelle aiheutuneet viiveet ovat olleet suurimpia iltapäivän ruuhkatuntien aikana. Keskimäärin lennoille on tullut 20 minuutin viiveitä.

Kiitotieremontti_valmis_6_ylitysPäiväsaikaan kello 07.00-20.00 välisenä aikana Helsinki-Vantaan kiitoteiden maksimikapasiteetti on 80 operaatiota tunnissa. Saapuvien lentojen osalta maksimikapasiteetti on 48 operaatiota ja lähtevien osalta 42 operaatiota tunnissa.

Lentäjät ja lennonjohtajat ovat toimineet koko kiitotieremontin ajan kuin pääkiitotie oli ollut käytössä. Kaiken aikaa kiitotien ylittämiseen on täysin normaalisti annettu tarvittavat ylitysluvat. Näin lentoturvallisuus pysyy korkealla tasolla jälleen kiitotien käyttöönotossa.

Sunnuntaikävely kiitotiellä kiinnosti

Kiitotieremontti_valmis_1Finavian sosiaalisen median kanavien seuraajat sekä muiden sidosryhmien edustajat pääsivät tutustumaan juuri uusittuun kiitotiehen todella lähietäisyydeltä. Finavia järjesti kilpailun Facebookissa, Instagramissa sekä internetsivuillaan.

Näin saatiin noin 1000 vastausta. Niiden joukosta kiitotiehen ja lentoasemaan tutustumaan valikoitui noin 60 ihmistä. Mukana tällä erikoisella visiitillä oli myös monia tulevia ilmailijoita.

Vierailijat ja median edustajat kokoontuivat aamulla 9.30 Helsinki-Vantaan lentoaseman World Trade Centerin (ns. ToTo eli toimistotorni) eteen, mistä matkattiin bussikuljetuksella lentoaseman airsidelle. Turvatarkastus oli tekniikan portilla.

Bussimatkan aikana Helsinki-Vantaan lentoaseman apulaisjohtaja Heini Noronen-Juhola esitteli lentoasemaa. Kiertoajelu päättyi kiitoteiden välissä sijaitsevalle Finavian pelastusasemalle. Sen autohallissa vieraille tarjottiin aamukahvit.

Lopuksi joukko pääsi kävelemään juuri pinnoitetulle kiitotielle 04R/22L suunnilleen lennonjohtotornin kohdalle. Siellä otettiin vierailun aikana lukemattomia selfieitä ja poseerauskuvia.

Kiitotieremontti_valmis_4Kiitotieremontti_valmis_5_pelastusasema

 

 

 

 

 

Päivitys 14.50: Lisätty tiedot ensimmäisestä kiitotielle laskeutuneesta koneesta.

Lue myös Lentoposti.fi:n aiempia uutisia kiitotieremontista: