KKV hyväksyi Finnairin, Danish Air Transportin ja Nordic Regional Airlinesin yrityskaupan

(päivittynyt 22.39) Norra ATR 72Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) hyväksyi 26. syykuuta yrityskaupan, jossa Nordic Regional Airlines AB siirtyy Finnairin yksinomaisesta määräysvallasta Finnairin ja Danish Air Transport Holding A/S:n yhteiseen määräysvaltaan. KKV:n arvion mukaan yrityskauppa ei olennaisesti estä kilpailua Suomen markkinoilla.

Finnair on julkinen osakeyhtiö, joka toimii lentoliikenteen markkinoilla. Lisäksi Finnair harjoittaa lentokoneiden, niiden osien ja tarvikkeiden myyntiä, vuokrausta ja korjausta sekä muuta lentoliikenteeseen liittyvää toimintaa.

OY-LHD_111217Danish Air Transport tarjoaa reittiliikennepalveluita, lomalentoja ja muita tilauslentopalveluita Tanskassa ja Liettuassa. Kyseessä on vuonna 1989 perustettu lentoyhtiö, joka omistaa myös vuonna 2003 perustetun liettualaisen tytäryhtiö DOT:n (Danu Oro Transportas).

DAT:n laivastossa on parikymmentä lentokonetta. ATR 42/72 -potkuriturbiinikoneiden lisäksi siihen kuuluu  McDonnell Douglas MD80 ja Airbus A320 -koneita.

Nordic Regional Airlines on Pohjoismaissa, Baltiassa ja osittain Euroopassa toimiva alueellinen lentoyhtiö, jonka liikevaihto kertyy Finnairin ostoliikenteestä. Yhtiö lentää Finnairille 24:llä ATR 72-500 - ja Embraer E190 -koneella. Nykyisin Norrana tunnettu yhtiö toimi aiemmin nimellä Flybe Finland Oy sekä Finncomm Airlines.

Finnair_Norra_E190KKV:n arvion mukaan yrityskauppa ei olennaisesti estä kilpailua Suomen markkinoilla. Danish Air Transportin lentämät reitit eivät ole päällekkäisiä Finnairin tai Nordic Regional Airlinesin kanssa, eivätkä yrityskaupan osapuolet kilpaile keskenään millään markkinasegmentillä. 

Tanskalainen Danish Air Transport (DAT) saa päätöksen mukaan hankkia 60 prosenttia Nordic Regional Airlines AB:n (Norra) osakkeista Finnairilta, joka jää 40 prosentilla vähemmistöomistajaksi. Kauppa ei sisällä Norran operoimia lentokoneita vaan ne jäävät edelleen Finnairin omistukseen.

Norra_operated_byNorralle on etsitty uutta enemmistöomistajaa lokakuusta 2017 saakka, kun edellinen omistaja vetäytyi lentoyhtiöhankkeesta. Norra myytiin aikanaan uudelle omistajalle yhdellä eurolla. Sen jälkeen kauppahintaa ei ole kommentoitu omistajavaihdoksien yhteyksissä.

KKV:n antamaan päätökseen sisältyy osapuolten liikesalaisuuksia ja päätös voidaan julkaista vasta sen jälkeen, kun liikesalaisuudet on poistettu.

Päivitys 22.39: Lisätty taustatietoja ja kuvia uutiseen.

Lue myös: