Kolme drone-havaintoa Helsinki-Vantaan ilmatilassa vapun aikaan

HEL_Twr_logo_2017_1Helsinki-Vantaan lennonjohto sai lentäjiltä ilmoitukset kahdesta drone-havainnosta keskiviikkoaamupäivän aikana. Droonit olivat aivan väärässä paikassa ja liian korkealla, mutta erityisesti aivan liian lähellä lentokoneita. Yksi droneista oli raportoidun tiedon mukaan lähes kolmen kilometrin korkeudessa. Yksi kolmesta dronehavainnosta oli tehty jo vappuaaton iltana.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla lennonvarmistuspalvelua tarjoavan ANS Finlandin lennonjohtajat ovat huolissaan vaarallisesta toiminnasta. Erityistä tapauksissa on räikesti rikotut määräykset.

Dronejen maksimikorkeus on 150 metriä ja nyt oli lennetty jopa noin kolmessa kilometrissä. Lentokentän lähialueella lennätystä voi suorittaa maksimissaan 50 metrin korkeudessa. Lähempänä lentoasemaa lennätys ilman lennonjohdon lupaa on kielletty.

Kyseessä oli Lentoposti.fi:n tietojen mukaan kolme erillistä tapausta ja eri puolilla Helsinki-Vantaan ilmatilaa. Havainnot tekivät kaksi matkustajakonetta ja yhteen tapaukseen liittyi kaksi yleisilmailukonetta.

ANS Finlandin lennonjohto raportoi omista havainnoistaan lentokoneille, jotka voivat itsenäisesti päättää mahdollisesta lähestymisen jatkamisesta tai lentoonlähdön viivyttämisestä. Suomessa ei siis suljeta lentoasemaa kategorisesti drone-havainnon seurauksena. Dronejen toiminta aika on nykyisin pääsääntöisesti joitakin kymmeniä minuutteja.

Lennokin ja dronen lennättäjä voi tutustua drone-toiminnan määräyksiin esimerkiksi ilmaisen droneinfo.fi -sivuston tai mobiilisovelluksen kautta. Myös dronekartta.fi -palvelu tarjoaa erinomaisesti tietoa lennätystä rajoittavista alueista.

Yhteentörmäys dronen ja lentokoneen tai helikopterin välillä voi olla tuhoisa. Tutkimusten ja tehtyjen mallinnusten mukaan drone aiheuttaa lintutörmäystäkin suuremman vaaran lentokoneille ja helikoptereille jopa lintutörmäystä pienemmillä kohtaamisnopeuksilla.

Vappuaaton ja vappupäivän tapauksista kertoi twitterissä lennonjohdon vuoroesimies Manne Koponen. Lennonjohto ilmoittaa dronetapauksista aina hätäkeskukseen, jonka perusteella poliisi lähtee mahdolliseen tehtävään. Ilmoitus menee myös liikenne- ja viestintävirasto Traficomille. Myös lentäjät täyttävät vastaavista tapauksista oman raporttinsa, joka voi johtaa myös rikosilmoituksen tekemiseen.

Yksi alkuvuoden 2019 dronen ja lentokoneen läheltä piti-tilanteista luokiteltiin vakavaksi vaaratilanteeksi. Siinä pelastuslaitos lennätti dronea Valkeakoskella, ilmailumääräyksen mukaisilla korkeuksilla, kun hyvin läheltä dronea lensi Ilmavoimien Learjet-kone. OTKES tutkii tapausta.

Päivitys kello 18.35: Tarkennettu dronejen havainnointiaikoja.

Lue myös: