Kolme uutta lentokapteenin arvonimeä

sauliniisto_tasavallanpresidentinkansliaTasavallan presidentti Sauli Niinistö on 13. joulukuuta myöntänyt kolme uutta lentokapteenin arvonimeä. Yhteensä erilaisia arvonimiä myönnettiin tällä kertaa sata kappaletta. Eniten myönnettiin kunnallisneuvoksen ja sosiaalineuvoksen arvonimiä, kaikkiaan kahdeksan kumpaakin.

Lentokapteenin arvonimen saivat tällä kertaa Urpo Mikkola (lentokapteeni, ansiolentäjä ja lennonopettaja, helikopterilennonopettaja, Oulu) sekä Seppo Murto (entinen lentotekniikan lehtori, ansiolentäjä, opettaja) ja Hannu Mäkeläinen (insinööri, AMK), kumpikin Rovaniemeltä.

Tasavallan presidentti myöntää yleensä arvonimiä kaksi kertaa vuodessa. Vuonna 2012 valtioneuvoston kansliaan saapui 242 arvonimiesitystä ja tasavallan presidentti myönsi 184 arvonimeä.

Arvonimiä on käytössä 108. Yleensä esitetään jo olemassa olevaa nimeä, mutta mikään ei estä esittämästä myös uutta arvonimeä. Uusin, 2012, käyttöön otettu arvonimi on ylisosiaalineuvos. Edellisen kerran uusia arvonimiä myönnettiin vuonna 2007. Silloin otettiin käyttöön rahoitusneuvoksen ja työsuojeluneuvoksen arvonimet. 

Arvonimistä yleisin on talousneuvos, jota on myönnetty kaikkiaan 1781 kappaletta. Vuorineuvoksen arvonimeä on myönnetty lähes 300 kappaletta ja kauppaneuvoksen arvonimeä yli 750 kappaletta.

Harvinaisempia arvonimiä ovat esimerkiksi vuonna 1919 käyttöön otettu kamarineuvos (105 kappaletta), vuonna 1951 käyttöön otettu uittoneuvos (8) ja vuonna 1990 käyttöön otettu lehdistöneuvos (12 kappaletta).

Kaiken kaikkiaan arvonimiä on myönnetty vuodesta 1918 lähtien noin 13 000. Naisille niitä on myönnetty huomattavasti miehiä vähemmän: vain 1059 kappaletta.

Tasavallan presidentti voi myöntää lentokapteenin arvonimen henkilölle, joka on työskennellyt ilmailun parissa tai ansioitunut sitä harrastamalla. Ensimmäiset lentokapteenin arvonimet saivat 1934 Aeron lentäjät Gunnar Lihr ja Ville Leppänen.

Lue myös:
Gunnar Lihr – Ensimmäinen suomalainen liikennelentäjä