Koronapandemia vaikuttaa myös kevään ja kesän ilmailutapahtumiin - ILA, EBACE, RIAT ja FIA peruttu

RIAT2020_ohilentoYmpäri Eurooppaa leviävä koronaviruspandemia vaikuttaa luonnollisesti kevään ja kesän ajalle suunniteltuihin ilmailunäyttelyihin ja lentonäytöksiin. Vahvistettuja peruutuksia ovat ainakin Berliinin ILA, Geneven EBACE -ilmailunäyttelyt sekä heinäkuussa Englannissa järjestettävät perinteiset Royal International Air Tattoo (RIAT) ja Farnborough International Airshow (FIA). Suomen kesäkuisen Kauhavan lentonäytöksen järjestelyjä jatketaan kuitenkin edelleen.

 Massatapahtumia on peruttu jo pidemmän aikaa ympäri maailmaa eikä peruutuksilta välty myöskään ilmailunäyttelyt ja lentonäytökset. Julkistettujen peruutusten lista pitenee ja laajenee jatkuvasti.

Yksi ensimmäisistä suuremmista peruutuksista Euroopan ilmailunäytelyissä oli liikelentokoneisiin keskittyvän European Business Aviation Association (EBAA) Genevessä toukokuussa järjestettävän näyttelyn peruminen.

Kyseinen ilmoitus sai pian jatkoa myös toukokuisen Berliinin ILA 2020 -ilmailunäyttelyn peruutuksesta. Kyseessä on yksi Euroopan suurimmista ilmailutapahtumista. ILA:aan osallistuu normaalisti yli 1000 näytteilleasettajaa kymmenistä eri maista ja paikalla vierailee noin 180 000 kävijää.

Nyt 20. maaliskuuta peruutuksesta kertoi myös Englannin Fairfordissa järjestettävä perinteinen Royal International Air Tattoo (RIAT) -tapahtuma. Se oli määrä järjestää heinäkuun 2020 puolivälin jälkeen. Nyt siis tämäkin eri maiden ilmavoimien suorituskykyä esittelevä tapahtuma on peruttu. Seuraavan kerran vuonna 2021 järjestettävä RIAT viettää tuolloin 50-vuotisjuhliaan.

Myös toinen Englannin heinäkuun lopulla järjestettävä eli kaupalliseen ilmailuun keskittyvä Farnborough'n ilmailunäyttely on peruttu. Joka toinen vuosi järjestettävä ilmailunäyttely palaa ohjelmaan jälleen vuonna 2022.

Pienempiä lentonäytöstapahtumia on peruttu jo aiemmin ympäri Eurooppaa.

Suomen kesän 2020 päälentonäytös on määrä järjestää Kauhavalla. Järjestävä organisaatio vahvisti Lentoposti.fi:lle, että kesäkuun puoliväliin suunnitellun lentönäytöksen järjestelyjä jatketaan edelleen koronaviruksen varjostamana. Toistaiseksi Suomessa on peruttu suuremmat tapahtumat toukokuun 2020 loppuun saakka. Myös Kauhavan lentonäytösorganisaatio noudattaa näitä ohjeistuksia.

Kauhavalla saatu valmiiksi Destian tekemät kiitotiemittaukset, joiden myötä käynnistetään mahdolliset korjaustoimet. Destian tekemien mittauksien tuloksien analysointiin on varattu noin kaksi viikkoa. Kiitotien kunto pyritään varmistamaan Suomen Ilmavoimien standardeihin, joka mahdollistaisi laajemman maanäyttelyn tapahtumassa.

Kauhavalle suunnitellun GPS-pohjaisen RNP-lähestymisen käyttöönotto ei kuitenkaan ehdi lentonäytöksen tarpeisiin. Lähin mittarilähestymismenetelmä on tarjolla Vaasan lentoasemalla.

Lue myös: