Läpivalaisua 30 vuotta - Tullin ensimmäinen läpivalaisulaite Tullimuseoon

Tullimuseo_5Kesäkautensa 15. toukokuuta 2015 avannut  Tullimuseo esittelee uutena näyttelyesineenä Tullin ensimmäisen, 30 vuotta vanhan läpivalaisulaitteen. Läpivalaisuteeman ohella museossa jatkuu lentoliikenteen ja tullitoiminnan historiaa esittelevä Taivaallista tavaraa – Tulli ja lentoliikenteen historia -näyttely.

Postilähetysten tarkastamiseen käytetty läpivalaisulaite otettiin käyttöön ensimmäiseksi Pasilan postinjakelukeskuksessa, jonka kautta kulki valtaosa maan postilähetyksistä.  Syynä oli 1970- ja 80-luvuilla yleistynyt tapa kuljettaa huumausaine-eriä kirjeissä tai paketeissa.

Läpivalaisulaite säästi huomattavasti Tullin resursseja, mutta osaavan henkilöstön tarvetta laite ei poistanut. Myös laitteen kuvien tulkinta vaati erityisosaamista. Nykyisin Tullilla on käytössään kuutisenkymmentä erilaista läpivalaisulaitetta.

Taivaallista tavaraa -erikoisnäyttelyssä esitellään tullin takavarikoimia tavaroita lentoliikenteen alkuvuosilta. Näyttelyssä on esillä runsaasti ennennäkemätöntä aineistoa. Monipuolisessa koosteessa johdatetaan katsoja ajassa taaksepäin seuraamaan millaisissa oloissa tehtiin ensimmäiset tarkastukset ja kuinka lentoliikenteen tullivalvonta sai alkunsa.

Tullimuseo on auki yleisölle 31. elokuuta 2015 saakka tiistaista sunnuntaihin kello 12.30 – 17.30. Museo sijaitsee Suomenlinnassa Hamilton-Polhem -kurtiinissa, osoitteessa Suomenlinna B 20 D. Museossa on esillä tullihistoriaa kuvaava näyttely sekä vuosittain vaihtuva teemanäyttely.

Tullimuseoon on vapaa pääsy ja mahdollisuus opastettuihin kierroksiin etukäteen sovittaessa. Suomenlinnaan pääsee mm. HSL:n lauttayhteydellä Kauppatorin rannasta.

Lue myös uutisemme Tullimuseon Taivaallista tavaraa – Tulli ja lentoliikenteen historia -näyttelystä: