Museovirastolta avustusta Lahden Ilmasilta ry:n hävittäjien huoltokorsun kunnostukseen

Korsu_2Museovirasto on jakanut paikallismuseoille hankeavustuksia vuoden 2024 osalta kulttuuriperinnön säilyttämiseksi. Kokonaisuudessaan avustusta myönnettiin 78 hankkeelle yhteensä hieman yli 430 000 euroa. Yksi avustusta saaneista kohteista oli Suomen ainoana säilyneen ja Lahden Ilmasilta ry.n omistaman sodanaikaisenhävittäjien huoltokorsu.

Museovirasto sai avustushakemuksia 146 hankkeelta, joiden osalta haettu summa oli yhteensä noin 1,3 miljoonaa euroa. Paikallismuseoiden hankeavustus on tarkoitettu hankkeiden osarahoitukseksi. Tuki voi olla enintään 80 prosenttia hankkeen hyväksytyistä kokonaiskustannuksista. Paikallismuseoiden hankkeille on myönnetty avustuksia vuodesta 1974 lähtien.

Vuonna 2024 avustusta myönnettiin 78 hankkeelle, joiden yhteissumma oli 432 610 euroa. Suurin myönnetty avustus oli 7 000 euroa ja pienin 1 600 euroa. Keskimääräinen myönnetty avustussumma oli 5 546 euroa.

Tyypillisiä avustettavia hankkeita vuonna 2024 ovat museorakennusten kattojen korjaukset sekä kokoelmien hoitoon, inventointiin ja sähköiseen luettelointiin liittyvät työt. Alueelliset vastuumuseot ohjaavat ja valvovat avustusten käyttöä.

Korsu_1Lahden Ilmasilta ry:lle myönnettiin 4000 euroa hävittäjien huoltokorsun korjaustoimintaan. Yhdistys aloitti ylläpitämänsä hultokorsun korjaushankkeen jo vuonna 2023 välttääkseen sen sortumisen lumikuormien alle.

Tämä vuonna 1940 valmistunut korsu on ainoa jäljellä oleva sodanaikainen hävittäjien huoltokorsu. Avustuksen myötä kunnostustyöt etenevät vuoden 2024 aikana toiseen vaiheeseen. Museovirasto avusti hanketta jo vuonna 2023.

Yhdistys on korjannut ja kunnostanut huoltokorsua omalla kustannuksellaan vuodesta 1993 lähtien. Korsu siirtyi aikanaan puolustusministeriöltä Metsähallituksen kautta Asikkalan kunnalle ja vuonna 2019 Lahden Ilmasilta ry:n omistukseen.

Lentopaikan alueella on tunnistettu laserkeilauksen avulla 14 lentokonekorsun ja yhden huoltokorsun maarakenteiden jäännökset. Nykykunnossa muiden korsujen jäännökset ovat lähes näkymättömiä.

Ohjus_DKVuonna 1962 perustettu Lahden Ilmasilta ry ylläpitää myös Päijät-Hämeen Ilmailumuseota Lahti-Vesivehmaan lentopaikalla. Museotoimintaa harjoitetaan lähes alkuperäiskuntoisessa Lentolaivue 24:n elokuussa 1940 käyttöön ottamassa lentokonehallissa. Museon ilma-aluskalustoa nähtiin myös elokuvissa, kun osa Miia Tervon Ohjus-elokuvan kohtauksista oli kuvattu Vesivehmaalla.

Seuraava haku vuoden 2025 Museoviraston paikallismuseoille suunnatuista avustuksista avautuu syksyllä 2024. MH

Lue myös: Oikeita lentokohtauksia sisältävä Ohjus-elokuva kietoutuu historiallisten tapahtumien ympärille