Lentäjälakko sotkee Lufthansan liikennettä

Lufthansa_tailsLufthansa konsernin lentäjiä edustavan Vereinigung Cockpit (VC) -liiton työnseisaus pysäyttää Lufthansan lähiliikenteen lennot tänään 5. syyskuuta. Lakko koskee Euroopan ja Saksan sisäisiä lentoja, jotka operoidaan Frankfurtista. Lakolla on vaikutuksia myös yhteyksiin Helsinki-Vantaalta


Lentäjäliiton lakko koskettaa ainoastaan lähiliikennettä, joka operoidaan A320-perheen koneilla, Boeing B737-koneilla tai Embraer-koneilla. Lakko alkaa kello 17.00 ja päättyy kello 23.00.

"Lentäjäliiton lakko on suora toimi matkustajiamme vastaan ja lakon ajoitusta loma-aikaan on erityisen mahdoton hyväksyä. Teemme kaikkemme lakon vaikutuksien minimoimiseksi", kommentoi Lufthansan hallituksen jäsen ja operaatioista sekä Frankfurtin toiminnasta vastaava Kay Kratky.

Lufthansan mukaan lentoja perutaan yli 200 ja ne vaikuttavat yli 25 000 matkustajan suunnitelmiin. Yhtiö on perunut lentoja myös ilmoitettujen lakkoaikojen ympäriltä, jotta liikenne voitaisiin palauttaa normaaliksi mahdollisimman nopeasti.

Perjantainen lakko on jo toinen VC:n työnseisaus seitsemän päivän sisällä, sillä perjantaina 29. elokuuta Germanwingsin liikenne pysäytettiin lakon takia kuuden tunnin ajaksi. Vereinigung Cockpit edustaa noin 9300 saksalaisyhtiöissä työskentelevää lentäjää.

Lentäjäliitto Vereinigung Cockpit haluaa pitää kiinni aikaisesta eläkejärjestelmästä, sillä raskas lentäjän ammatti vaikutta ei ihmisiin eri tavoin. Liiton jäsenet ovat työuransa aikana maksaneet erityisiä maksuja voidakseen jäädä varhaiseläkkeelle 55-vuotiaina.

Vuorotyön rasittavuutta lisäävät jatkuvat aikaerot, yölennot sekä työilmapiiri. Liitto on kiinnostunut erityisesti myös matkustajien turvallisuudesta eikä usko kenenkään tahtovan lentäjän kyytiin, joka ei ole enää työkunnossa mutta jatkaa uraansa taloudellisten paineiden takia.

Liiton mukaan olemassaoleva vairhaiseläkejärjestelmä on lähes ilmainen yhtiölle. Vanhenpien ja parempipalkkaisten ohjaajien siirtyminen pois työelämästä alentaa myös ohjaamokustannuksia.

Lufthansa ja Vereinigung Cockpitin välinen kiista aiheesta on jatkunut jo pitkään viimeksi isompi lakkoaalto asian ympärillä oli keväällä 2014.

Lista perutuista Lufthansan lennoista