Kaikkiaan yli 100 000 lentäjää lähes 100 maassa edustava kansainvälinen lentäjäliitto IFALPA (International Federation of Air Line Pilots’ Association) nostaa esiin lentäjäliittojen edunvalvojien painostustoimet, joita on tehty ympäri maailmaa. Se on trendinä erittäin huolestuttava.
Parhaillaan käynnissä on mm. neuvottelut Kolumbian lentäjäliiton ja Avianca Airlinesin kanssa. Kahden viime vuoden aikana ACDACin lentäjät ovat joutuneet kokemaan syrjintää joukkoirtisanomisina esimerkiksi työtaisteluihin osallistuneiden osalta ja henkilökohtaisina rikossyytteinä. Liittojen puolelta toimet perustuvat lakiin järjestäytymisestä sekä laillisen lakko-oikeuden käyttämiseen. Euroopassa tilanne on pahin kenties Ryanairilla. Siellä lentäjien edunvalvojat ovat raportoineet lentoyhtiön johdon tekemästä uhkailusta ja pelottelutoimista halki Euroopan. Edunvalvojat on haastettu oikeuteen heidän laillisesta järjestäytymisestään. IFALPA toteaa tämän olevan erityisen valitettavaa etenkin lentoyhtiöiltä, jotka väittävät käyvänsä lentäjäliittojen kanssa normaalia vuoropuhelua. Suomessa lentoyhtiökohtaiset lentäjäyhdistykset vastaavat itse omista työehtosopimuksistaan. Kaikkiaan tälläisiä sopimuksia on Suomessa kuusi, joista suurin on Suomen liikennelentäjäliitto SLL:n ja Finnairin välinen. Osapuolten välinen työehtosopimus on päättymässä keväällä 2020. Muita Suomessa toimivia lentoyhtiöitä ja sopijaosapuolia ovat Cityjet ja lentäjäyhdistys B1PA, Norra ja lentäjäyhdistys FAPA, Norwegian ja lentäjäyhdistys NPUF, FinnHEMS helikopteriliikenne ja lentäjäyhdistys FHPA sekä Jettime ja lentäjäyhdistys JTF.
"Emme ole Suomessa kokeneet vastaavanlaisia toimia, joita esimerkiksi Ryanairin lentäjien edunvalvojat ovat raportoineet. Suomen lentäjäliitto ei myöskään toivo tällaisen toimintakulttuurin leviävän Suomeen. Yhteistyö lentäjäyhdistysten ja työnantajien välillä tulee perustua avoimeen keskusteluyhteyteen, sekä järjestäytymisen kunnioittamiseen. Molemmat osapuolet hyötyvät toimiessaan näin", kommentoi FPA:n puheenjohtaja Akseli Meskanen Lentoposti.fi:lle. "Näemme lähialueilla ja erityisesti Baltiassa täysin erilaisia toimintamalleja lentäjäyhdistysten ja lentoyhtiöiden välillä. Baltian maita käytetään esimerkiksi ulkoistusten tukena käyttäen hyväksi erilaista toimintakulttuuria ja lainsäädäntöä. Tällä on vaikutusta myös Suomessa tällä hetkellä työskentelevien lentäjien ja matkustamohenkilökunnan työpaikkoihin", avaa Meskanen. Yksi suuri alueellinen toimija ja ostoliikennettä SAS:lle lentävä irlantilainen Cityjet on aloittanut yhteistoimintaneuvottelut Suomessa. Irlantilaisyhtiöllä on yhdeksän eri liikenteen solmukohtaa Euroopassa ja vain kolmella niistä on voimassa oleva työehtosopimus. Edessä on arvioiden mukaan työpaikkojen siirtyminen juuri Baltian alueelle. Jo Virossa järjestäytyminen on täysin eri asteella, kuin Pohjoismaissa. Työpaikkojen siirto voi lentäjäliittojen arvioiden mukaan johtaa lentäjien hyväksikäyttöön tai työehtojen merkittäviin heikennyksiin. Muista eurooppalaisyhtiöistä neuvottelut ovat takunneet British Airwaysillä. Siellä yhtiön johto on pyrkinyt estämään lentäjiä käyttämästä laillista lakko-oikeutta ja on aloittanut kurinpitotoimia lentäjäryhmiä ja edunvalvojia vastaan.
Lentäjäliitot ovat IFALPAn mukaan osoittaneet olevansa vastuullisia ja oikeudenmukaisia kumppaneita neuvotteluissaan lentoyhtiöiden johdon kanssa talousvaikeuksien tai alaan vaikuttavien ulkoisten häiriötekijöiden aikana. Lentäjät odottavat ja vaativat lentoyhtiöiden johtoa olemaan vastuullisia sekä oikeudenmukaisia neuvottelukumppaneita, kun ne parhaillaan nauttivat ennennäkemättömästä kannattavuusjaksosta.
|
|||