Lisää ylilentolupia ja lisävuoro Moskovaan - Siperian halki voidaan lentää jo 80 viikkovuoroa

Finnair_A350_LWCSuomi ja Venäjä ovat sopineet lentoliikenteen kasvua mahdollistavista järjestelyistä. Uusi sopimus mahdollistaa ylilentoluvat 80 viikkovuorolle Siperian halki sekä lisävuoron Moskovaan. Sopimus on merkittävä kovasti Aasiaan panostavaan ja kasvuvaiheessa olevalle Finnairille.

Konsultaatioissa sovittiin järjestelyistä, joilla voidaan lisätä lentoja Helsingin ja Moskovan välillä. Nykyisin reitillä on mahdollista liikennöidä kaksi kertaa päivässä, ja nyt sovitulla järjestelyllä mahdollistetaan kolmas päivittäinen vuoro. Molemmat maat voivat nimetä reitille kaksi operaattoria. Tällä hetkellä reitillä operoivat Finnair ja Aeroflot.

 Lisäksi sovittiin matkustajaliikenteen uusista Siperian ylilento-oikeuksista Aasian kohteisiin. Ylilentojen määrää lisättiin 80 vuoroon viikossa. Uusiksi mahdollisiksi kohteiksi sovittiin lento-oikeuksia Japaniin, Kiinaan ja Etelä-Koreaan.

Aiemmin Siperian ylilentolupia on ollut käytettävissä 65 pysyvää sekä 9 väliaikaista ylilentolupaa. Kaikki uuden sopimuksen luvat ovat pysyviä mutta niitä on rajoitettu kohteiden välillä.

"Sopimus tarjoaa kokonaisuudessaan tiettyjä rajoitteita kohteiden välillä mutta myös liikkumavaraa  liiketoimintaperusteisesti", kertoo LVM:n yksikön johtaja Laura Eiro Lentoposti:fi:lle.

Finnairin viestinnän mukaan yhtiö lensi talvikaudella 2015/2016 parhaimmillaan 78 viikkovuoroa Aasiaan ja kesäkaudella 80 viikkovuoroa. Talvikaudella 2016/2017 yhtiö lensi 78 viikkovuoroa Aasiaan. Kesäaikataulukaudella 2017 Finnairilla on parhaimmillaan 87 viikkovuoroa Aasiaan.

Konsultaatioissa sovittiin myös rahtiliikennekohteiden lisäämisestä. Kyse on seitsemästä lisävuorosta. Niitä voidaan lentää joko viisi eurooppaan, viisi Yhdysvaltoihin tai kaksi Meksikoon. Käytännössä kyse on siis esimerkiksi rahtilennosta Venäjältä Suomen kautta kohdemaahan. Molemmat voivat nimetä tähän operaattorin, johon on kuitenkin oltava enemmistöomistajuus.

Lentojen aloittaminen riippuu yhtiöiden kaupallisista päätöksistä.

Suomen ja Venäjän väliset vuotuiset lentoliikennekonsultaatiot järjestettiin 24.-25.5. Novosibirskissa Venäjällä. Kokouksia on järjestetty kerran vuodessa mutta tarvittaessa useammin. Seuraava lentoliikennesopimuskokous on todennäköisesti loppuvuodesta tai alkukeväästä 2018.

Suomi ja Kiina julkistivat huhtikuussa 2017 uuden lentoliikennesopimuksen, joka mahdollistaa kasvua Kiinan suuntaan. Heinäkuussa 2016 Suomi ja Kambodža solmivat oman lentoliikennesopimuksensa.

Päivitys 26.5 kello 11.40: Lisätty tieto Finnairin viimeaikojen Aasian-lentojen määristä.


Lue myös: