EU-ASEAN lentoliikennesopimusneuvotteluiden kolmas kierros on käynnissä Helsingissä

EU_ASEANEuroopan unionin ja Kaakkois-Aasian valtioiden liiton (ASEAN) väliset lentoliikennesopimusneuvottelut jatkuvat parhaillaan Helsingissä. Kyseessä on jo neuvotteluiden kolmas kierros.

EU:n liikenneministerit antoivat kesäkuussa 2016 komissiolle valtuudet lentoliikennesopimusneuvotteluihin Kaakkois-Aasian valtioiden liiton (ASEAN) kanssa neljän vuoden määräajaksi.

Jatkuvan prosessin neuvottelut ovat nyt kolmannella kierroksella, kun kolmipäiväiset neuvottelut käynnistyivät Helsingissä 3. toukokuuta. Kokouksen avasi Suomen Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

Suomen edustustossa neuvotteluissa ovat mukana Liikenne- ja viestintäministeriö, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi ja Finnair. ASEAN-mailta ja EU-jäsenvaltioilta on mukana omat edustajansa.

ASEAN-maihin kuuluvat, Brunei, Kamputsea, Indonesia, Laos, Malesia, Myanmar, Filippiinit, Singapore, Thaimaa ja Vietnam. Edellämainituista maista Suomella ei vielä ole sopimusta Laosin ja Brunein kanssa.

Kyseessä on jatkuvan prosessin neuvottelut ja perjantaina 5. toukokuuta päättyvälle kokoukselle ei ole vielä toistaiseksi jatkoa. Neuvottelukierros käydään ensin loppuun ja sen jälkeen sovitaan tarpeellisista jatkotoimista.

Suomen huolenaiheena on ollut liian pitkäksi ajaksi annettu neuvottelumandaatti. Se saattaa hidastaa lentoliikenteen kehittymistä erityisesti Kaakkois-Aasian suuntaan.

Neuvottelujen aikana  EU:n jäsenvaltiot eivät voisi sopia kahdenvälisesti liikenneoikeuksien lisäämisestä. Kyseinen aikaraja käynnistyi valtuutuksen antamisesta eli kesäkuussa 2016.

Lue myös: