Malmin lentonäytös ylitti odotukset – sunnuntai veti reilusti yleisöä paikalle

Hurricane_MalmilMalmin lentoasemalla järjestetty Finland International Airshow yllätti positiivisesti ja taitolentoon keskittynyt lento-ohjelma oli upeaa katsottavaa. Suomen Ilmavoimien väreissä esiintynyt Hurricane sai pääosan vaikka Jurgis Kairyksen osaaminen Su-26-koneen ohjaimissa olikin maailman huippua. Myös ruotsalaisten taitolentäjien esitykset tarjosivat komeaa nähtävää.

SU_FIAS_yleis_2Malmille koottu laaja ja varsin avoin maanäyttely tarjosi lentokaluston aivan kosketusetäisyydelle ilman raja-aitoja. Lentoaseman toimijat esittelivät yrityksiään ylpeänä näytösyleisölle.

Paikalla oli omilla osastoillaan myös maamme suurimmat lentokoulut eli Suomen ilmailuopisto, Patria Pilot Training, Salpauslento ja BF-lento. Isoilla osastoilla mukana olivat myös Ilmavoimat ja Suomen Ilmailumuseo.
SU_FIAS_lennot_1Yleisölennot pääkaupungin taivaalle helikoptereilla  ja Flyben ATR 72 -koneella olivat ilmeinen menestys. Kopterit lensivät jatkuvasti ja ATR-lennot myytiin loppuun jo aivan alkuunsa.

Tilausta tällaisille lyhyille elämyslennoille on selvästi olemassa. Malmilla useat operaattorit tarjoavat niitä halukkaille myös ympärivuotisesti.

Maanäyttelyssä päivystänyt Scanwingsin CitationJet CJ2+ -suihkukone joutui poistumaan tapahtumasta jo lauantaina kiireelliselle ambulanssilennolle. Myös The Yakovlevs -duo perui osallistumisensa moottoriongelmien takia.

SU_FIAS_Hurricane_1Viikonloppuna yleisöä eniten kiinnostanutta Hawker Hurricanea lensi Malmin näytöksessä englantilainen Dan Griffith. Hän ajoi huomattavasti näyttävämmän ohjelman kuin Oulun Tour de Skyssä nähtiin.

Esityksen alkaessa ATR odotti poistumisvuoroaan näytöksestä kohti Helsinki-Vantaata moottorit käyden, mutta sammutti ne tarjoten siten rauhallisemman äänimaiseman Hurricanelle. Finlandiaa kuitenkin soitettiin jälleen.

Lapsiperheetkin muistettu

malmiairshow_yleisLentonäytös oli suunnattu koko perheelle ja tekemistä oli laidasta laitaan. Tivoli Sariola tarjosi kyytiä huvittelulaitteissaan lisähintaan 4 euroa per laite. Välillä tosin työntekijöiltä jäi laitteiden ja lapsien valvonta vähemmälle huomiolle, kun henkilökunta videokuvasi taitolentoesityksiä.

Suomen Ilmailukaupan lennokit olivat myös pikkuväen suosiossa ja näytöksen tauolla moni heittelikin niitä Malmin lentoaseman nurmialueillla. Laskuvarjohypyn vapaapudotusta sai lyhyenä versiona kokeilla hypyllä tornista ilmapatjalle, josta oli tarjolla myös lasten versio. Lapsiperheet jäivät kuitenkin kaipaamaan tapahtumalta yleisön joukossa pyörivää maskottia.

Fmalmiairshow14_11_inland International Airshow'n kuulutuksista vastasi Jämi Fly In -tapahtumista jo vuosien varsilta tuttu Riika Kaipainen kumppaninaan Sami Saikkonen (kuva vasemmalla, klikkaa jutun kuvat suuremmaksi).

Ruokakojuja alueella oli riittävästi ja monipuolisesti eikä jonoja ollut kuin hetkittäin. Myös lentoasemarakennuksen Gate1-ravintola palveli tarjoamalla noutopöydästä lounasta 10 euron hintaan. WC-tilat oli mitoitettu reilusti eikä suurikaan yleisömäärä aiheuttanut jonottamista.

Formula 1 ja konsertteja

SU_FIAS_musiikki_1Tapahtuman musiikkiviihteestä vastasivat lauantai-iltana Waldo’s People ja tämän kesän viimeisen keikan tehnyt Eppu Normaali. Tänään sunnuntaina esiintymislavalla nähtiin Duudsonit, JVG ja tapahtuman päättänyt Anna Abreu.

Ohjelmassa oli myös Formula 1 -näytösajoa, jossa Jaguar R4:n oli määrä esittäytyä kiitotiellä. Kyseessä oli Mark Webberin kisa-auto vuodelta 2003.

Autossa oli kuitenkin valitettavia ongelmia molempina päivinä. Sunnuntaina sentään kiihdyteltiin kiitotiellä mutta äänimaailma ja suorituskyky eivät päässeet esille autossa ilmenneiden ongelmien takia.

Malmin lennonjohto teki viikonloppuna pitkää päivää tornissa pyörittäessään koko ajan muuttuvaa lento-ohjelmaa sekä suurta määrää helikoptereita ja Flyben ATR-koneen yleisölentoja.

Järjestäjän mukaan viikonloppuna paikalla 50 000 katsojaa

SU_FIAS_yleis_1Järjestäjien alustavien arvioiden mukaan Malmin lentonäytöksessä olisi lauantaina epävakaisesta säästä huolimatta ollut jopa 20 000 katsojaa.

Sunnuntaipäivä valkeni aurinkoisena ja yleisöä oli huomattavasti suurempi määrä. Järjestäjien mukaan paikalla olisikin kahtena päivänä käynyt yhteensä yli 50 000 katsojaa.

”Lauantaiaamun ja aamupäivän sateinen keli todennäköisesti verottivat kävijämäärää jonkin verran, mutta tänään sunnuntaina sää oli lämmin ja aurinkoinen aamusta iltaan ja väkeä riitti. Erityisen kiva oli huomata kuinka paljon paikalle saapui perheitä, isiä ja äitejä lapsineen. Viikonlopun kokonaiskävijämäärä oli noin 51 000 henkeä, johon olemme tyytyväisiä”, toteaa Finland International Airshow –tapahtuman promoottori Kalle Keskinen.

SU_FIAS_yleis_4Perinteiseen tapaan myös lentoaseman ulkopuolella oli paikoittain katsojaruuhkia. Kentän länsipuolen kaduille oli pysäköity satoja alueen ulkopuolisten katsojien autoja.

Finland International Airshown järjestäjät lupailivat ensimmäisessä lehdistötilaisuudessa lentonäytöksestä Malmille jokavuotista tapahtumaa. Lentoaseman tulevaisuus on kuitenkin uhattu ja lähivuodet näyttävät, jääkö Helsinkiin enää näyttämöä vastaavalle tapahtumalle. Kysyntää sellaiselle mitä ilmeisemmin on.

”Edellisen kerran järjestimme suuren ilmailutapahtuman Malmin lentoasemalla viisi vuotta sitten vuonna 2009. Nyt tavoitteemme on järjestää seuraava Airshow jo vuoden kuluttua elokuussa 2015”, Keskinen ilmoittaa.

SU_FIAS_Kairys_1SU_FIAS_yleis_3

 

 

SU_FIAS_Royal-aircraft-factory-SE5a_1 

SU_FIAS_Catwalk_2

 

SU_FIAS_Catwalk_1

 

 

 

 

 

 

 

 

SU_FIAS_wasp_1 

 

 

 


SU_FIAS_Victors_1SU__Fias_Pilatus_1

 

 

 

 

 

 

 SU_FIAS_raja_1

SU_FIAS_F1_1SU_FIAS_Fouga_1

 

 

 

 

 

 SU_FIAS_NH90_1

 

 

 

 

SU_FIAS_Kairys_2

 

SU_FIAS_Hurricane_2 

 

 

 

 

Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja tapahtumasta: