Matkustajalennot Isosta-Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta Suomeen sallittuja jälleen 25.1.2021

sky_sunset_3Suomeen Isosta-Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta saapuva matkustajalentoliikenne on 25. tammikuuta kello 11.59 lähtien jälleen sallittua. Traficom keskeytti matkustajalentoliikenteen Isosta-Britanniasta Suomeen 21. joulukuuta 2020. Muut rajoitukset tulivat voimaan myöhemmin. Nyt rajoituksen jatkolle ei enää nähty tarvetta, kun terveysturvallisuustoimet lentoasemalla ovat kehittyneet. Ulkoministeriö kuitenkin suosittaa välttämään kaikkea matkustamista edelleen näihin maihin.

Terveysturvallisuutta on kehitetty Suomen lentoasemilla ja testauskapasiteettia on lisätty merkittävästi. Traficom pyysi THL:n lausuntoa siitä, tulisiko Isosta-Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta Suomeen suuntautuvaa matkustuslentoliikennettä edelleen rajoittaa.

 Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL arvioi omassa lausunnossaan, että matkustuslentoliikenteen keskeyttäminen ei ole enää välttämätöntä, jos järjestelyt lentoasemalla ovat riittäviä. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ei sen perusteella tehnyt enää uutta jatkopäätöstä lentorajoituksista Isosta-Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta.

Lausunnossaan THL katsoo, että näistä maista saapuvat matkustajat muodostavat edelleen merkittävän riskitekijän sille, että uudet koronavirusmuunnokset leviävät Suomeen. Suomen Covid-19 -epidemiatilanne on vakava ja tehokkaat rajoitus- ja torjuntatoimenpiteet ovat edelleen tarpeellisia.

THL:n arvion mukaan virusmuunnosten havaitsemisen jälkeen on Suomen lentoasemilla viranomaisten terveysturvallisuustoimia lisätty merkittävästi ja matkustamiseen liittyvää riskiä voidaan näin ollen tehokkaasti rajoittaa.

Lausunnossaan THL edellyttää, että Ison-Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta saapuvat matkustajat, on ohjattava saapumiskentällä tartuntatautilain mukaiseen terveystarkastukseen. Terveystarkastuksen perusteella matkustajat on määrättävä 14 vuorokauden karanteeniin.

Karanteenista voi vapautua, mikäli henkilöllä on kaksi negatiivista koronatestitulosta, joista ensimmäinen on tehty korkeintaan 72 tuntia ennen lentomatkalle lähtemistä tai Suomeen saapumisen yhteydessä, ja jälkimmäinen on tehty vähintään 72 tuntia maahan saapumisen jälkeen.

THL arvioi, että matkustuslentoliikenteen keskeyttämistä ei voida enää pitää välttämättömänä, jos viranomaiset pystyvät osoittamaan riittävät resurssit tähän toimintaan.

Vantaan kaupunki ja Finavia ovat lausunnoissaan vahvistaneet, että heillä on THL:n lausunnon mukaiset valmiudet ja resurssit siihen, että tartuntatautilain mukaisten vastuiden ja toimivaltuuksien mukainen toiminta saapumiskentällä toteutuu. THL on vahvistanut, että Vantaan kaupungin ja Finavian toimenpiteet asiassa ovat riittäviä.

Määräaikaiset lentorajoitukset päättyvät maanantaina 25. tammikuuta 2021 kello 11.59.

Ulkoministeriö suosittaa välttämään kaikkea matkustamista Isoon-Britanniaan, Irlantiin ja Etelä-Afrikkaan

Ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Isoon-Britanniaan, Irlantiin ja Etelä-Afrikkaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaisesti. Muiden maiden osalta ulkoministeriön matkustamista koskeva maailmanlaajuinen yleissuositus on koronaviruspandemian johdosta vältä tarpeetonta matkustamista.

Muiden maiden osalta ulkoministeriön matkustamista koskeva maailmanlaajuinen yleissuositus on koronaviruspandemian johdosta vältä tarpeetonta matkustamista.

Poikkeuksena tähän pandemiatilanteen johdosta annettuun yleiseen suositukseen ovat maat, joiden osalta hallitus on poistanut maahantulon rajoitukset. Lisäksi ulkoministeriö suosittelee tiettyjen maiden osalta välttämään kaikkea matkustamista tai poistumaan maasta välittömästi maan yleisestä turvallisuustilanteesta johtuen.