NDI-hankkeen tavoitteena on edistää miehittämättömillä ilma-aluksilla toteutettavien vähäpäästöisten liikennepalvelujen kehittämistä Pohjoismaissa ja tukea Pohjoismaiden tavoitetta olla digikauden johtava kestävien liiketoimintamallien kehittäjä. Matkustaja- ja pakettitoimituksiin tarkoitettuja droneja koskevat ennusteet osoittavat, että markkinat tulevat kasvamaan merkittävästi seuraavien kymmenen vuoden aikana. The Nordic Drone Initiative -hanketta johtaa Ruotsin RISE (RISE Research Institutes of Sweden AB), ja siihen kuuluu 16 kumppania neljästä Pohjoismaasta.
Hankkeen viiteryhmään kuuluvat myös lennonvarmistusyhtiöistä Norjan Avinor ja Suomen ANS Finland. Hankkeessa mukana oleva Katla Aero kehittää Katla 250 -tavarakuljetusdronea, jonka on määrä olla tarjolla vuoden 2021 aikana. Yhtiön kehitysohjelmassa on myös kaksipaikkainen Katla 700 -lentokone, jonka se arvioi tulevan markkinoille vuoden 2025 paikkeilla. "Pohjoismaissa olosuhteet ovat hyvin samanlaiset sään, infrastruktuurin, markkinoiden ja säädösten osalta. Yhdessä voimme olla kehityksen kärjessä ja mahdollistaa yrityksille drooneilla toteutettavien kestävien liikenneratkaisujen kehittämisen", sanoo Tor Skoglund Ruotsin RISE-tutkimuslaitoksesta.
Projektiin liittyy myös alailmatilan lennonjohtomääritelmä U-Spacen ratkaisujen edistäminen Pohjoismaissa, mikä luo edellytyksiä tehokkaaseen ja turvalliseen dronejen hyödyntämiseen erilaisissa ilmatiloissa. "VTT on hyvin innostunut The Nordic Drone Intiative -hankkeesta, joka kokoaa yhteen droonien kestäviä liikkumisratkaisuja kehittäviä toimijoita. Voimme yhdessä ottaa teknologiakehityksessä huomioon Pohjoismaille tyypilliset maantieteelliset, väestö- ja sääolot", kertoo VTT:n erikoistutkija Robin Berglund. NDI-hankkeen tavoitteet
Hankkeessa tehdään yhteistyötä myös Nordic Network for Electric Aviation -hankkeen (NEA) kanssa, jonka puitteissa suunnitellaan sähkötoimisilla ilma-aluksilla toteutettavia lyhyitä ja pitkiä kuljetuksia. Lue myös:
|
|||