Merivartiosto tehosti valvontaa Helsinki-Vantaalla - myös PTR-yhteistyötä tiivistettiin

Raja_linjastotMerivartiosto tehosti valvontaansa ja valmiuttaan Helsinki-Vantaan lentoasemalla sekä Helsingin satamissa. Syynä ovat sekä Pietarissa 3.4. että Tukholmassa 7.4. tehdyt terrori-iskut. Samassa yhteydessä myös rajasäännöstö tiukentui ja lentoasemalle on luvassa lisää rajatarkastusautomaatteja.

 "Tehostetulla valvonnalla tarkoitetaan tässä tilanteessa taustatarkastusten lisäämistä, tarkastuskynnyksen madaltamista ja näkyvän valvonnan lisäämistä", kertoo Rajavartiolaitoksen apulaiskomentaja, komentajakapteeni Jani Järäinen Lentoposti.fi:lle.

Samalla Merivartiosto on entisestään tiivistänyt PTR-yhteistyötä (Poliisi, Tulli ja Rajavartiolaitos). Myös se on näkynyt matkustajille mm. partioiden lisääntymisellä.

Poliisi_T2_HELRajatarkastuksia kiristettiin Schengenin rajasäännöstön muuttuessa 7. huhtikuuta 2017. Valvonnan tehostamisen seurauksena rajatarkastuspisteille muodostui ajoittain jonoa EU-kansalaisista.

EU-linjojen määrää jouduttiin lisäämään, jolloin myös kolmansien maiden kansalaisten jonotusaika piteni. Lentoasemalla matkustajamäärät ovat iltapäivän ruuhka-aikoina ovat vaihdelleet 2400–3200 matkustajan välillä.

"Kattavat rekisteritarkastukset hidastavat rajan läpäisyä yksittäisen asiakkaan osalta vain muutamia sekunteja, mutta ruuhkahuippujen aikana vaikutus kertautuu matkustajamäärien ollessa tuhansissa. Näin ollen rajan läpäisy voi hidastua jonon loppupäässä joitakin minuutteja", arvioi Järäinen tilanteen tuomaa muutosta ulkorajalla.

"Säätelemme voimavarojamme joustavasti ja käytännössä tilanne tuloaulassa saapuvan liikenteen rajatarkastuksessa ei näyttäydy rajanylittäjälle merkittävästi erilaisena aiempaan ruuhkahuippuun verrattuna", jatkaa Järäinen.

Rajavartiolaitos kehittää toimintaansa lentoasemalla ja on lisäämässä Helsinki-Vantaan automaattisen rajatarkastuksen linjastoja. Niiden on määrä helpottaa EU-kansalaisten ja valittujen kolmansien maiden kansalaisten rajanylitystä.

"Uusien linjastojen myötä myös perinteisiä tarkastuslinjastoja vapautuu kolmansien maiden kansalaisten käyttöön ja viiveet liittyen tarkastukseen pääsyyn pysyvät tulevaisuudessakin siedettävinä", lupaa Järäinen.

Lue myös: