Metsäpalojen lentotähystys on valmiudessa - huhtikuussa ilmasta havaittiin jo kaksi paloa

SPLS_OHCAMMetsäpalojen lentotähystyskausi käynnistyi harjoituksilla 28. huhtikuuta 2020. Koko Suomen kattavalla lentotähystystoiminnalla pyritään havaitsemaan maastopaloja ajoissa, jotta ne eivät ehdi levitä suuremmiksi. Jo harjoituksissa havaittiin kaksi maastopaloa.

Metsäpalojen lentotähystys on lentokoneilla tapahtuvaa valvontaa maastopalojen havaitsemiseksi. Toiminta kattaa koko Suomen ja sillä pyritään ehkäisemään maastopalojen leviäminen suureksi, havaitsemalla ne ajoissa. Maastopaloiksi luokitellaan mm. metsäpalot, ruohikkopalot ja turvetuotantoaluepalot.

Vuoden 2020 osalta lentotoiminta käynnistyi harjoituksilla 28. huhtikuuta. Säännöllisillä harjoituksilla turvataan tehokas ja sujuva yhteistoiminta pelastuslaitoksien ja lentokoneiden kesken kaikissa oloissa.

palolentoreititEnsimmäiset harjoitukset pidettiin Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen ja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksien alueilla. Lennoilla havaittiin kaksi paloa, jotka johtivat pelastuslaitoksen osalta palojen sammutukseen. Aluehallintavirasto muistuttaa, että avotulen teko on kielletty metsä- tai ruohikkopalovaroituksen ollessa voimassa.

Koko Suomessa metsäpalojen lentotähystyksen järjestää Pohjois-Suomen aluehallintovirasto. Lentotähystystä suoritetaan normaalisti 1.5.-31.8. välisenä aikana, mutta toiminta voidaan poikkeuksellisesti aloittaa jo huhtikuussa ja lopettaa syyskuussa.

Lentotähystystä harjoitetaan Suomessa 22 reitillä ja palveluntuottajana on yleensä paikallinen ilmailukerho tai ilmailualan yritys.

Lennolle lähdetään, kun Ilmatieteenlaitoksen määrittelemä metsäpaloindeksi nousee yli 4,1 tai 4,3 ennalta suunnitellulla reitillä. Indeksin noustessa yli 5,4 reitti lennetään kaksi kertaa päivässä. 

Vuosi 2019 oli lentotoiminnan kannalta vilkas. Lentoja suoritettiin kaikkiaan 762 kpl ja niiden aikana havainnoitiin 177 paloa. Pelastustoimen yksiköitä  opastettiin palopaikalle 46 kertaa.

Lue myös: