Miehittämätöntä ilma-alusta testataan voimalinjojen tarkastuksessa Itä-Suomessa

SharperShape_RPAS_1Miehittämättömien ilma-alusten käyttö laajentuu nopeasti siviilitoimijoille. Sharper Shapes aloittaa koelennot sähkölinjojen kuvaamisessa RPAS-ilma-aluksella (Remotely Piloted Aircraft System) Itä-Suomessa syksyn aikana. Koelennot tehdään yhteistyössä Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin kanssa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun RPAS-ilma-aluksella tutkitaan voimalinjoja. Suomalainen start up -yritys Sharper Shapes kuvaa sähköverkkoja koelennoilla Itä-Suomen Tuupovaarassa.

Yhtiön käyttämä robottihelikopteri on varustettu laser-mittauslaittein ja kameroin. Laserskanneri muodostaa alueesta 3D-kartan, jossa näkyvät voimalinjat, rakennukset, metsä ja kasvillisuus. Sharper Shape on kehittämässä teknologiaa, joka automaattisesti analysoi laserskannerin tiedot ja tunnistaa korjaavien toimenpiteiden tarpeen.

Koelentojen tarkoituksena on osoittaa uusien menetelmien täyttävän tekniset ja operatiiviset vaatimukset. RPAS-laitteen keräämän tiedon avulla sähköyhtiöiden on entistä helpompi kohdentaa huolto- ja korjaustoimia kriittisillä alueilla.

Ratkaisu parantaa myös kustannustehokkuutta. Erityisesti RPAS-laitteet helpottavat toimintaa suurissa myrskyjen aiheuttamissa jakeluverkon ongelmissa.

SharperShape_logo_1Ilmailualalla kaikkien operaatioiden pitää olla erittäin turvallisia ja niillä on oltava viranomaishyväksyntä. Sharper Shape on jatkuvassa keskusteluyhteydessä Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin kanssa. Koelennoilta saadaan myös tietoa RPAS-operaatioista Trafin käyttöön.

"Olemme iloisia ilmailuviranomaisen positiivisesta suhtautumisesta miehittämättömien ilma-alusten käytölle Suomessa. Meillä on sama näkemys: miehittämättömät ilma-alukset ovat ilmailun uusi aikakausi", kommentoi Sharper Shapes yhtiön toimitusjohtaja Tero Heinonen.

Lue myös: