Mies romutti lentokoneen tavoitellessaan lisää someseuraajia - nyt edessä on kova vankeustuomio

FAA_buildingAmerikkalaismies aiheutti vakavan vaaratilanteen Kaliforniassa hypätessään laskuvarjolla ulos lentämästään toimivasta pienlentokoneesta. Tempun tavoitteena oli saada lisää seuraajia sosiaalisessa mediassa. Ilman lentäjää taivaalle jäänyt pienkone syöksyi myöhemmin maastoon, jonka jälkeen mies hävitti lentokoneen pieninä osina. Tämä tarkoituksella tehty lentoturma tapahtui jo vuonna 2021. Nyt miestä uhkaa jopa 20 vuoden vankeustuomio.

YouTubessa on nähtävillä dramaattiseksikin luonnehdittu video, jossa mies hyppää yksimoottorikoneesta Taylorcraft BL-65 -pienkoneesta selfiekepin kanssa laskuvarjolla Los Padresin kansallispuiston yllä Kaliforniassa 24. marraskuuta 2021. Lennon oli määrä suuntautua Lompoc Cityn lentokentältä Mammoth Lakesiin, mutta noin 35 minuutin lennon jälkeen hän hyppäsi koneesta Santa Marian läheisyydessä.

YouTube-kanavansa seuraajamääriä lento-onnettomuudella nostamaan pyrkinyt 29-vuotias amerikkalaismies kuvasi tempauksensa usealle eri kameralla. Lisäksi normaaliin lentäjäkäyttöön tarkoitetun pallokuvulla varustetun pelastusvarjon sijasta hänen päällään oli laskuvarjourheilussa käytettävä ohjailtavan liitovarjon ja varavarjon käsittävä paketti. 

Viranomaiset kuitenkin kiinnostuivat tapahtumista kaksi päivää onnettomuuden jälkeen tehdyn ilmoituksen perusteella. NTSB sekä FAA aloittivat asiasta omat selvityksensä. Koneesta hypännyt mies kiisti tietävänsä mihin hänen koneensa oli pudonnut.

Myöhemmin selvisi, että hän oli hakenut koneelta tapahtumia kuvanneet kamerat sekä kuljettanut koneen pois maastosta helikopterilla 10. joulukuuta 2021. Tämän jälkeen koneen hylky oli kuljetettu autolla takaisin Lompoc Cityyn, jossa mies oli pilkkonut koneen pieniin osiin ja hävittänyt niitä roska-astioihin ympäri kaupunkia. Tämän jälkeen mies julkaisi 23. joulukuuta 2021 YouTubessa I Crashed My Airplane -videon.

FAA:n mukaan lento-onnettomuus oli tahallinen ja todistusaineisto on kiistaton. Mies oli kiinnittänyt lentokoneeseen useita eri kameroita, joista yksi kuvasi myös koneen potkuria. Videomateriaalista näkyy myös, että mies avasi lentokoneen oven hyppyä varten moottorin toimiessa normaalisti. Lisäksi mies ei yrittänyt käynnistää moottoria uudelleen eikä ilmoittanut asiasta lennojohtoon saati etsinyt turvallista pakkolaskupaikkaa. FAA peruuttu miehen lentolupakirjan huhtikuussa 2022.

US_Dep_JusticeYhdysvaltain oikeusministeriö kertoi 11. toukokuuta 2023, että mies on myöntänyt syyllisyytensä lentokoneen tuhoamiseen ja estäneensä viranomaistutkintaa. Viranomaisten mukaan järjettömän tempauksen toteuttanutta miestä uhkaa nyt jopa 20 vuoden vankeustuomio.