Mies yritti siepata FAMAS-rynnäkkökiväärin Orlyn lentoasemaa vartioivalta sotilaalta - ammuttiin heti

orly_2_0317_État-major_des_arméesTurvallisuusviranomaisten seurannassa ollut mies yritti siepata FAMAS-rynnäkkökiväärin Pariisiin Orlyn lentoasemaa (LFPO) vartioivalta sotilaalta lauantaiaamuna. Samaan partioon kuuluneet sotilaat ampuivat yrittäjän. Terminaali evakuoitiin ja lentokenttä suljettiin tapahtuman vuoksi.

Ranskassa lentoasemia ja muita keskeisiä paikkoja vartioivat usean täydessä taisteluvarustuksessa olevan sotilaan partiot. Toiminta on osa Operaatio Sentineliä, joka käynnistyi Pariisin vuoden 2015 terrori-iskujen jälkeen. Siinä on mukana noin 10 000 sotilasta, heistä puolet Pariisissa.

Aseistuksena joukoilla on yleisimmin ranskalainen kompakti FAMAS-rynnäkkökivääri (Fusil d'Assaut de la Manufacture d'Armes de Saint-Étienne, otsikkokuvassa). Aseen kaliberi on 5,56x45 NATO ja siinä on versiosta riippuen 25 tai 30 patruunan lipas.

orly_0317_État-major_des_arméesSuojaliiveillä varustetut partiot liikkuvat terminaaleissa hajautetussa ryhmityksessä (arkistokuvassa vasemmalla). Siten sotilaat voivat suojata tosiaan ja heidän eliminoimisensa yhdellä kertaa on vaikeaa.

Lauantainen hyökkääjä yritti aamulla kahdeksan jälkeen taklata terminaalia turvanneeseen ryhmään kuuluneen naissotilaan ja viedä hänen aseensa. Mahdollisesti tarkoituksena oli myös ottaa hänet panttivangiksi, sillä tavoitellessaan asetta hyökkääjä piti sotilasta kuristusotteessa.

Partion kaksi muuta sotilasta ampuivat hyökkääjän. Valvontakameran kuvien perusteella tapaus sattui lentoaseman alueella, jossa on matkustajille tarkoitettuja aidattuja jonotustiloja. Paikka on ilmeisesti eteläisessä terminaalissa juuri ennen turvatarkastusta.

Laukaukset aiheuttivat kaaoksen lentoasemalla. Hyökkäyksen takia lähes 3000 ihmistä evakuointiin terminaalista. Liikenne keskeytettiin useiksi tunneiksi ja koneita ohjattiin Charles de Gaullen lentokentälle. Terminaalista etsittiin mahdollisia räjähteitä.

Kuollut henkilö oli aiemmin lauantaina aamuyöllä ollut mukana ampumavälikohtauksessa tiesululla. Yksi poliisi haavoittui, kun mies ampui häntä kasvoihin ilmeisesti pelikäyttöön tarkoitetulla kuula-aseella. T.T.