Mitsubishi MRJ:n siirtolento Yhdysvaltoihin onnistui vihdoin

MRJ_moseslakeen_1Mitsubishi MRJ90 (FTA-1) -koelentokone on saapunut Yhdysvaltain Moses Lakeen koelento-ohjelmaa varten. Siirtolento Japanin Nagoyasta keskeytyi kahdesti elokuun lopulla. Koelennot tehdään USA:ssa mm. paremmin tarjolla olevan vapaan ilmatilan takia.

FTA-1 nousi ilmaan Nagoyasta 26. syyskuuta kello 13.28. saapuen Yhdysvaltain Grant County Internationalin lentokentälle 28. syyskuuta kello 17.44. Siirtolennon välilaskut tehtiin Japanin Sapporossa, Venäjän Yelizovossa ja Alaskan Anchoragessa.

Mitsubishi Aircraft Corporation ja Mitsubishi Heavy Industries Ltd:n (MHI) valmistama ensimmäisen MRJ-matkustajakoneen FTA-1 -koneen koelennot tehdään USA:ssa. Kaikkiaan Yhdysvaltoihin on suunniteltu siirrettävän neljä koelentokonetta. Vapaamman ilmatilankäytön ja neljän koelentokoneen avulla on määrä nopeuttaa konetyypin kehitystä.

MRJ_moseslakeen_2Mitsubishi Aircraft ja MHI ovat luottavaisia etenevän kehitystyön suhteen. Työtä tehdään Moses Laken koelentokeskuksessa, Seattlen insinöörikeskuksessa ja Japanin Nagoyassa.

Valmistaja pyrkii saamaan pahasti viivästyneelle koneelle tyyppihyväksynnän vuoden 2018 aikana. MRJ90:n ensilento tapahtui marraskuussa 2015. Ensimmäinen kone on määrä toimittaa japanilaiselle All Nippon Airwaysille (ANA) vuoden 2018 puolivälissä.

Mitsubishin MRJ on ensimmäinen japanilainen suihkumoottoreilla varustettu matkustajakone. Siviilimatkustajakoneiden valmistus loppui Japanissa, kun Nihon Aircraft Manufacturing Corporationin NAMC YS-11 potkuriturbiinikoneen valmistaminen päättyi vuonna 1973. Uutta konetyyppiä ei ole suunniteltu Japanissa yli 50-vuoteen.

Lue myös: