MTK ja SEL vetoavat Finnairiin: Suomalaista ruokaa sinivalkoisille siiville

A330_tail_closeMaa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL vetoavat lentoyhtiö Finnairiin, jotta sen lennoilla tarjoiltaisiin jatkossa suomalaista ruokaa. Järjestöt ovat seuranneet huolestuneina ulkomaisten raaka-aineiden ja elintarvikkeiden käyttöä yhtiön ruokatarjoiluissa.

MTK ja SEL ehdottavat, että Finnair tekisi strategisen ja yhteiskuntavastuullisen valinnan ja siirtyisi ulkomaisten pakasteiden sijaan käyttämään ruokatarjoilussa vain tuoreita ja laadukkaita suomalaisia raaka-aineita ja Suomessa valmistettuja elintarvikkeita. Se loisi yhtiölle uuden kilpailuedun ja tukisi Suomen maabrändäystä matkailijoille.

Tänä syksynä lentoyhtiö kuitenkin vaihtoi  suomalaiset sämpylänsä ulkomaisiin pakasteisiin, minkä takia sämpylöitä Finnairille vuodesta 1979 valmistanut Starfood Finland joutuu sulkemaan leipomonsa Vantaalla.

Finnair kommentoi Taloussanomille kotimaisten sämpylöiden laadun olleen liian heikko. Tuote ei vastannut Finnairin mukaan asiakkaiden laatuvaatimuksia.

Esimerkiksi KLM tarjoilee lennoillaan ruoka-annoksia, joissa ruuan hollantilainen alkuperä ja tuotantotapa tuodaan esille. Kuluttajat ympäri maailman ovat entistä kiinnostuneempia näistä asioista, sanoo maailmalla paljon matkusteleva MTK:n johtokunnan jäsen, maailman tuottajajärjestö WFO:n naisten puheenjohtaja Kati Partanen.

Suomalaiset raaka-aineet ovat kansainvälisessä vertailussa erittäin laadukkaita. Esimerkiksi antibiootteja ei käytetä Suomessa kotieläintuotannossa sairauksien ennaltaehkäisyyn ja elintarvikkeiden torjunta-ainejäämät ovat kansainvälisessä vertailussa erittäin vähäiset. Suomen puhdas luonto ja valoisa kesä tarjoavat paljon sesonkiherkkuja ja hyviä tarinoita ruuan brändäykseen.

"Laadukas kotimaisista raaka-aineista Suomessa valmistettu ruoka voi olla merkittävä positiivisen mielikuvan luoja ja se voisi tuoda kilpailuetua myös Finnairille. Laatu ja vastuullisuus ovat nykyään valttia, sillä vaikkapa Aasiassa ruokahuijaukset sekä työntekijöiden huonot työehdot ja kohtelu ovat valitettavan yleisiä", sanoo SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen.

MTK kertoo, että suomalaisilla elintarvikealan yrityksillä on menossa vahva kansainvälistymisvaihe ja noin neljännes yrityksistä on jo vientiyritys. Luku on huomattavasti suurempi kuin kaikilla suomalaisyrityksillä keskimäärin. Näkyvyys Finnairin lentokoneissa tukisi myös kotimaisten elintarvikeyritysten kansainvälistymistä.

Taloussanomat: Finnair: Sämpylät tulevat nyt Hollannista, koska kotimaiset olivat kehnoja

Lue myös: