Myös Rajan AB412 ja maavoimien NH90-kopterit olivat mukana vedenalaisen kohteen etsinnöissä

Vinssaus_ilmavoimat_eetukoskelainen_netSuomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikkö on saanut valmiiksi 27.-28. huhtikuuta Helsingin edustalla tapahtuneeksi epäillyn vedenalaisen alueloukkauksen tutkinnan. Sen yhteydessä mm. pudotettiin signalointitarkoituksessa kuusi käsisyvyyspommia. Rajavartiolaitoksen oman Agusta Bell AB412 -kopterin ohella etsinnöissä oli mukana myös Utin helikopteripataljoonan NH Industries NH90 -helikopteri (arkistokuvassa oikealla). Osalle havainnoista saatiin normaalitoimintaan liittyvä selitys, mutta vedenalaista kohdetta ei voitu sulkea pois.

Tuntemattoman vieraan valtion aluksen päällikön epäiltiin käyttäneen Suomen alueella vedenalaista kulkuvälinettä tai tutkimuslaitetta tai liikkuneen sukellusveneellä muussa kuin pinta-asemassa ilman aluevalvontalaissa tarkoitettua lupaa.

Merivoimien operaatiokeskus ilmoitti Merivoimien havainneen useita pintatilanteeseen sopimattomia vedenalaisia ääniä Suomen aluevesillä 27.4. klo 11.10 - 28.4. klo 03.08. Havainnot paikantuivat avomerelle Helsingin edustalle. Merivoimien miinalaiva Uusimaa varoitti mahdollista vedenalaista kohdetta pudottamalla kaksi kolmen käsisyvyyspommin sarjaa.

Käsisyvyyspommi_puolustusvoimatKyseessä on pienehkö kranaatti, jolla ilmoitetaan vedenalaiselle kohteelle että se on havaittu. Käsisyvyyspommi (kuvassa vasemmalla) ei vahingoita kohdetta. Niitä käytetään harvoin tositarkoituksessa, edellinen kerta oli 2004.

Merivoimien alukset miinalaiva Uusimaa ja ohjusvene Hanko, Rajavartiolaitoksen vartiolaiva Turva, maavoimien NH90-helikoteri ja Rajavartiolaitoksen Agusta Bell AB412 -helikopteri suorittivat etsintöjä alueella 27. huhtikuuta kello 12.06 ja 28. huhtikuuta kello 15.19 välisenä aikana. Etsinnässä ei saatu uusia havaintoja kohteesta.

Raja_AB412Merivoimat teki asiaan liittyvän teknisen tutkimuksen analysoimalla merivalvontajärjestelmällä saadut signaalit. Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikkö kuuli esitutkinnan aikana useita Puolustusvoimien asiantuntijoita, tapahtumapaikalla olleiden alusten päälliköitä sekä muuta henkilökuntaa. Tutkinnassa hyödynnettiin Puolustusvoimien tapahtumasta tekemiä raportteja ja analyysejä.

Esitutkinnassa kertyneen aineiston perusteella alkutapahtumiin liittyvien äänien lähdettä ei pystytty selvittämään. Osalle äänihavainnoista on saatu normaalitoimintaan liittyvä selitys. Merivoimien teknisen analyysin mukaan sukellusvenettä tai vedenalaista toimintaa ei kuitenkaan voida täysin sulkea pois.

Koska asiaan ei ole saatavilla enempää selvitystä, tutkinnanjohtajan päätti olla viemättä asiaa syyteharkintaan.