Oneworldista Amerikan mantereen suurin allianssi - US Airways ja TAM Airlines liittyivät mukaan

TAM_Boeing_767_1TAM Airlines ja US Airways liittyivät maailman johtavaan laatulentoyhtiöiden allianssiin oneworldiin 31. maaliskuuta 2014. Kyseessä oli allianssin 15-vuotisen historian suurin yhdelle päivälle osunut laajentuminen. Uusien jäsenten myötä allianssiverkoston vuosittainen matkustajamäärä kasvaa kolmanneksella ja vuosikapasiteetti 20 prosenttia.

"Tämä on suuri päivä Oneworld-allianssille. Toivotamme kyytiimme Latinalaisen Amerikan johtavan lentoyhtiön TAM Airlinesin ja US Airwaysin, joka on yksi maailman kymmenestä suurimmasta lentoyhtiöstä", sanoi Oneworldin johtaja Bruce Ashby

"Uskomme, että tämä edustaa suurinta yhden päivän aikana tapahtunutta kasvua lentoyhtiöallianssien historiassa ja vahvistaa Oneworldin asemaa maailman nopeimmin kasvavana ja arvostetuimpana allianssina".

TAM Airlines on Brasilian johtava lentoyhtiö, joten sen jäsenyyden myötä oneworldista tulee johtava allianssi Latinalaisen Amerikan suurimmalla talousalueella ja maailman kolmanneksi suurimmalla kotimaan lentojen markkina-alueella. JJ-lentoyhtiökoodia käyttävä TAM Airlines lentää 61 kohteeseen 16 maassa Latinalaisessa Amerikassa, Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Yhtiöllä on 172 lentokonetta ja 800 lentoa päivässä. Vuonna 2013 matkustajia oli 37 miljoonaa. TAM Airlinesin myötä oneworld-verkostoon tulee noin 45 Brasilian kohdetta. Yhtiön kotipaikka São Paulo on eteläisen pallonpuoliskon ja Amerikan mantereen suurin kaupunki, ja siitä tulee oneworldin uusi lentoliikenteen solmukohta eli hub.

TAMin kanssa samaan LATAM-konserniin kuuluva LAN Airlines on ollut oneworldin täysjäsen vuodesta 2000. Sen jälkeen allianssiin ovat liittyneet liitännäisjäseninä muutkin LANin matkustajalentoyhtiöt eli LAN Argentina, LAN Colombia, LAN Ecuador ja LAN Peru. TAMin liittyminen oneworldiin vahvistaa allianssin johtavaa asemaa niin Latinalaisen Amerikan sisäisillä lennoilla kuin sieltä Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan suuntautuvilla lennoilla.

US_Airways_Airbus32SUS Airways tuo oneworldin valikoimaan yli 50 kohdetta. Yhtiön tärkeimmät solmukohdat ovat Charlotte, Philadelphia, Phoenix ja Washington DC:n Reagan National. US Airwaysin liittymisen myötä oneworld-allianssiverkosto laajenee Yhdysvalloissa etenkin itärannikolle ja Pohjois-Atlantille.

US Airwaysin ja American Airlinesin fuusiosta syntyvä lentoyhtiö on monilla mittareilla maailman suurin.Kun sekä American Airlines että US Airways ovat mukana, oneworldista tulee johtava allianssi Yhdysvalloissa, joka on maailman suurin lentomatkustuksen markkina-alue.

American Airlinesin ja US Airwaysin fuusioituessa lentoyhtiön nimeksi tulee American Airlines. Siihen saakka US Airways ja sen paikalliset tytäryhtiöt liikennöivät oneworldin liitännäisjäseninä American Airlinesin alla. Fuusiota edeltävällä siirtymäkaudella American Airlines ja US Airways jatkavat nykyisiä kanta-asiakasohjelmiaan (American Airlinesilla AAdvantage ja US Airwaysilla Dividend Miles).

US Airways ja sen paikalliset tytäryhtiöt lentävät yli 200 kohteeseen 30 maassa, ja lentokoneita on yhteensä yli 620. Vuonna 2013 yhtiöllä oli 82,5 miljoonaa matkustajaa, ja tällä hetkellä lentoja on 3 200 päivässä. US Airways käyttää kaksikirjaimista koodia US, mutta tulevan fuusion jälkeen koodiksi tulee AA.

TAM Airlinesin ja US Airwaysin liittyminen 31.3.2014 ja SriLankan Airlinesin liittyminen 1.5.2014 saattavat päätökseen oneworldin historian suurimman laajentumisohjelman, sillä kahden viime vuoden aikana allianssiin ovat liittyneet myös airberlin, Malaysia Airlines ja Qatar Airways.


Finnair toivottaa TAM Airlinesin ja US Airwaysin tervetulleiksi oneworld-allianssiin

”Olemme Finnairilla hyvin innostuneita oneworld-perheen merkittävästä laajentumisesta Amerikan mantereelle”, sanoi Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo.

”Finnairin asiakkaat voivat tuntea olonsa kotoisaksi joka maanosassa toimivien oneworld-kumppanien ansiosta, ja Finnair Plus -jäsenyydestä on nyt entistä enemmän hyötyä, kun asiakkaat voivat kerätä ja käyttää pisteitä hankkimalla palveluita ja lentoja eri puolilla Pohjois- ja Etelä-Amerikkaa.”

Oneworld-allianssi on yksi maailman johtavista lentoyhtöiden yhteenliittymistä ja se tarjoaa yhteyksiä yli tuhannelle lentokentälle 150 maassa. Allianssi kuljettaa vuosittain noin 490 miljoonaa matkustajaa lähes 3500 lentokoneen laivastolla. Päivittäin matkustajille on tarjolla yli 14 000 lähtöä. Finnair liittyi oneworldiin vuonna 1999.

Lue myös: