Pakistanin ilmatilan sulku jatkuukin perjantaiaamuun saakka - vaikutukset koskevat myös Finnairia

Pakistan_FR24_uusiPakistan ilmoitti jatkavansa ilmatilansa sulkemista vielä perjantaiaamuun 1. maaliskuuta saakka. Aemmin annetun ilmoituksen mukaan ilmatilan arvioitiin avautuvan siviililentoliikenteelle jo 28. helmikuuta puoliltaöin UTC-aikaa. Ilmatilarajoituksella on mittavat vaikutukset yli 400 päivittäiseen lentoon, jotka koskevat myös Finnairia.

Pakistanin ilmatila tyhjeni kaikesta siviililentoliikenteestä aamupäivällä 27. helmikuuta. Tämän seurauksena myös Afganistanin ilmatila hiljeni, kun ylilentävä lentoliikenne siirtyi muille reiteille. Pakistan ilmoittu tuolloin avaavansa ilmatilan uudelleen lentoliikenteelle 28. helmikuuta kello 23.59 UTC-aikaa.

Maan ilmatilan kerrottiin torstai-iltapäivällä olevan suljettuna aiemmin arvioitua pidempään. Nyt uusi arvio ilmatilan avautumiselle on 1. maaliskuuta kello 08.00 UTC-aikaa.

Vaikutus koskee kaikkiaan noin 400 päivittäistä lentoa, jotka on uudelleenreititetty pääasiassa lounaaseen Omanin Muscatin lentotiedotustalueen kautta. Sen myötä Iranin ilmatilaan tuli merkittävästi lisälentoja, kun taas esimerkiksi Georgian ja Azerbaidzanin ilmatilat tyhjenivät Afganistanin ohella. Uudelleenreititykset ovat lentoyhtiöiden valittavissa.

Vaikutukset koskettavat myös Finnairia, jonka reiteistä nyt suljetulla reitillä kulkevat normaalisti ainakin Delhin, Bangkokin, Phuketin, Krabin, Singaporen ja Ho Chi Mich Cityn (Saigon) lennot.

Tapauksesta riippuen muutos aiheuttaa viiveitä pidemmän lentoajan ja mahdollisen välilaskutankkauksen myötä.

Tapahtumien seurauksena Finnair joutui perumaan  lentonsa Delhiin 27. helmikuuta sekä kyseisen paluulennon. Osa kaukolennoista pääsi myös matkaan tunteja myöhässä ja Finavian mukaan Bangkokin ja Saigonin lennot saapuvat useita tunteja myöhässä myös tänään 28. helmikuuta.Toistaiseksi Finnair on perunut torstain kaukolennoista vain Pekingin.

Aasialaisyhtiöistä ainakin Thai on perunut kaikki lentonsa Eurooppaan.

(A0207/19 NOTAMR A0200/19
Q)OPXX/QRAXX///W/000/999/
A)OPKR OPLR
B)1902281110 C)1903010800 EST
E)PAKISTAN AIRSPACE IS CLOSED.)

Lue myös aiemmat uutisemme Pakistanin ilmatilan sulkuun liittyen: