Yli 400 päivittäistä lentoa uudelle reitille - Pakistanin ilmatila edelleen suljettu

A330_LTP_1(päivittynyt 20.04) Finnair on perunut keskiviikkoillan Delhin lennon. Syynä tähän on Pakistanin suljettu ilmatila. Myös lennot Bangkokiin ja Ho Chi Mich Cityyn lähtevät myöhässä todennäköisesti koneen käytöllisistä syistä. Pakistanin ilmatilan aamuinen sulkeminen sotki lentoliikennettä merkittävästi. Lentoposti.fi kertoi Suomessa ensimmäisenä Ilmatilan sulun vaikutuksista Finnairin lentoliikenteeseen.

Pakistan_FR24_uusiIntian ja Pakistanin välisen kiistan seurauksena Pakistan sulki koko ilmatilansa keskiviikkoaamuna kello 07.30 UTC-aikaa. Lahoren ja Karachin lentotiedotusalueiden arvioidaan pysyvän suljettuina torstain ja perjantain väliseen yöhön eli 28. helmikuuta kello 23.59 UTC-aikaa saakka (ilmatilan sulkemisesta voi lukea tarkemmin aamuisesta uutisestamme: Finnairin lennot kääntyivät ympäri - Intian ja Pakistanin välinen kiista haittaa siviililentoliikennettä).

Pakistanin ilmatila tyhjeni kaikesta siviililentoliikenteestä jo aamupäivän aikana. Sen seurauksena myös Afganistanin ilmatila hiljeni, kun ylilentävä lentoliikenne siirtyi muille reiteille.

Vaikutus koskee kaikkiaan noin 400 päivittäistä lentoa, jotka on uudelleenreititetty pääasiassa lounaaseen Omanin Muscatin lentotiedotustalueen kautta. Sen myötä Iranin ilmatilaan tuli merkittävästi lisälentoja, kun taas esimerkiksi Georgian ja Azerbaidzanin ilmatilat tyhjenivät Afganistanin ohella. Uudelleenreititykset ovat lentoyhtiöiden valittavissa.

Finnairin ilmassa olleet lennot Delhistä, Bangkokista ja Krabilta kiersivät ilmatilan ja tankkasivat Dubaissa. Niiden odotetaan saapuvan Helsinki-Vantaalla keskiviikkoiltana kello 21.00 jälkeen eli reilusti myöhässä. Tämä kolmen koneen useamman tunnin viive paluussa vaikuttanee Finnairin koneiden käyttöön.

"Krabin-lento myöhästyy arviolta kolme tuntia, Delhin- ja Bangkokin-lennot noin kuusi tuntia", kertoo Finnairin viestintä Lentoposti.fi:lle.

IMG_20190227_163923Finnair on perunut Helsinki-Delhi lentonsa keskiviikkoillalta ilmatilan sulkemisen ja koneiden käytön seurauksena.

"Lennot AY121 Helsinki – Delhi 27.2. ja AY122 Delhi - Helsinki 28.2. on jouduttu valitettavasti perumaan", vahvistaa Finnairin viestintä.

Samaisesta syystä iltapäivälle ja alkuillalle suunnitellut lennot Vietnamin Ho Chi Minh Cityyn (Saigon) ja Bangkokiin ovat Finavian mukaan lähdössä noin kaksi tuntia aikataulunmukaista lähtöaikaa myöhemmin.

"Lennot AY161 Helsinki-Saigon ja AY141 Helsinki-Bangkok 27.2. lähtevät hieman aikataulusta myöhässä. Japanin- ja Kiinan-lennot lennetään tämän hetken suunnitelman mukaisesti normaalisti. Osa lennoista voi tehdä välitankkauksen", kertoo Finnairin viestintä yhtiön suunnitelmista poikkeusoloissa Lentopostille.

Kyseisten lentojen lentoaika tulee todennäköisesti pidentymään pidemmän reitityksen ja/tai mahdollisen välilaskutarpeen seurauksena. Vaihtoehdot riippuvat saatavilla olevista reitityksistä ja tuuliolosuhteista.

Finnair kertoi aamupäivällä Lentoposti.fi:lle seuraavansa tilannetta sekä tekevänsä suunnitelmia myöhemmin tänään lähtevien lentojen osalta. Nyt siis ainakin Delhin lento on jouduttu perumaan.

"Olemme pahoillamme matkustajille mahdollisesti aiheutuvasta vaivasta. Seuraamme tilannetta aktiivisesti ja noudatamme viranomaisten ohjeistusta. Matkustajien turvallisuus on meillä tärkeintä. Olemme suoraan yhteydessä matkustajiin, joita muutokset koskevat", täsmentää Finnairin viestintä illalla hieman puoli seitsemän jälkeen Lentoposti.fi:n kautta.

Finnairin lennoista nyt suljetulla reitillä kulkevat normaalisti ainakin Delhin, Bangkokin, Phuketin, Krabin, Singaporen ja Ho Chi Mich Cityn lennot.

Aasialaisyhtiöistä ainakin Thai on perunut kaikki lentonsa Eurooppaan.

Päivitys klo 18.45: Lisätty Finnairin viestinnän välittämät lisätiedot vaikutuksista yhtiön lentoihin.

Päivittynyt klo 20.04: lisätty tieto Thain perumista lennoista

Lue myös aiemmat uutisemme aiheeseen liittyen.