Patrian 3D-tulostettu osa lensi ensimmäisen kerran Ilmavoimien Hornetiin asennettuna

IMG_8355Suomen ensimmäinen 3D-tulostettu General Electric F404 -suihkumoottorin osa on lentänyt ensilentonsa 5. tammikuuta 2018. Kyseinen osa on asennettu Ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjään. Patriassa on tehty viimeisen kahden vuoden aikana kehitystyötä 3D-tulostettavien osien valmistusprosessiin liittyen.

Ilmavoimien F/A-18 Hornetin molempiin  General Electric F404 -moottoreihin asennettu osa on valmistettu nconel 625 -superseoksesta. Itse osaa tai sen toimintaa Patria ei kommentoi tarkemmin.

Noin kaksivuotisen hankkeen aikana osan tuotannon suunnittelu on pitänyt sisällään suunnittelutyötä, 3d-skannausta ja tulostuksia. Keväällä 2017 valmistuneen osan tulostusaika oli joitain tunteja. Hanke toteutettiin Patrian Linnavuoren moottoriyksikössä.

Keväästä lähtien osan käyttöönottoa on valmisteltu eri menetelmin ja sitä on käytetty suihkumoottorin maakokeissa. Sen käyttöönotto Horneteissa on vaatinut yhteistyötä Ilmavoimien lisäksi myös konevalmistaja Boeingin ja moottorivalmistaja General Electrin kanssa.

"Patrian tavoitteena on ollut demonstroida miten uusi osa saadaan eri vaiheiden kautta hyväksytettyä koneeseen asennettavaksi", kertoi Patria Aviation -liiketoiminnan tuotannon tuen päällikkö Ville Salminen Lentoposti.fi:lle.

Osa on suunniteltu Patrialle myönnetyn MDOA-hyväksynnän mukaisesti ja valmistettu IMDOA-hyväksyntä on Suomen sotilasilmailun viranomaisyksikön (SVY) myöntämä eurooppalaisen sotilasilmailun lentokelpoisuusvaatimusten mukainen Military Design Organisation -hyväksyntä.

 Patria on aktiivisesti mukana tutkimassa uusia menetelmiä eri osien valmistamiseen ja korjaamiseen liittyen.

"Kyseessä on päänavaus 3d-tulostustoimintaan. Se on selvästi kasvava-ala ilmailusektorilla. Haluamme olla mukana kehityksen kärjessä ja katsotaan miten kyseinen valmistustapa soveltuu toimintaympäristöämme. Patrian korjauskehitysosaaminen on myös mahdollinen vientituote",jatkaa Salminen.

”Kyseisen osan kanssa kehitystyötä on tehty viimeisen kahden vuoden aikana tavoitteena tutkia 3D-tulostettavien osien valmistusprosessi suunnittelupöydältä käytäntöön asti. Osien valmistaminen 3D-tulostamalla mahdollistaa nopeamman prosessin asiakkaan tarpeesta valmiiseen tuotteeseen sekä uusien entistä parempien rakenteiden valmistamisen. Jatkamme tutkimusta ainetta lisäävien menetelmien parissa tavoitteena hyödyntää uutta teknologiaa entistä tehokkaammin”, sanoo yksikön johtaja Ville Ahonen Patrian Aviation-liiketoiminnasta.

Päivitys 09.45: Lisätty tietoja Patrian Ville Salmisen haastattelusta.


Lue myös: