Perttu Karivalolle ykkössija Aviation Weekin valokuvakilpailussa

AW_Winning_photo_Karivalo_NH208_Oulu_08092011_17_lowOululainen Perttu Karivalo on voittanut Aviation Week and Space Technology -lehden vuotuisen ilmailukuvakilpailun Defence-sarjan (sotilasilmailu). Otoksessa maavoimien NH90-helikopteri harjoittelee öistä meripelastusta vinssaamalla pintapelastajia liikkuvasta Rajavartiolaitoksen aluksesta. Näyttämönä on myrskyävä syyskuinen Perämeri (klikkaa kuva suuremmaksi).<--break- />

Karivalon kuva ”Night Rescue” on otettu poikkeuksellisen haasteellisissa olosuhteissa roikkumalla valjaissa toisen NH90-helikopterin avonaisessa ovessa. Alus kulkee 15-20 solmun nopeudella yhtä kovaan vastatuuleen. Pelastuskopteri lentää siten reilun kolmen metrin korkeudessa kylki edellä hetkittäin jopa 40 solmun ilmanopeudella (75 km/h).

Pitkä valotusaika käsivaralta tuo esiin aluksen vauhdin ja helikopterin roottorivirtauksen nostattaman pöllyävän vesisumun. Tuloksena onkin dramaattinen ja harvinainen dokumentti vaativasta operaatiosta.

Aviation Week on alansa arvostetuin julkaisu maailmassa. Yleensä se keskittyy pitkiin asiantunteviin artikkeleihin. Vuoden viimeinen numero on tekstipainotteisesta linjasta rajusti poikkeava värikäs Photo Issue. Siinä julkistetaan vuotuisen valokuvakilpailun tulokset ja parhaat kuvat näyttävänä pakettina.

AWST:n kilpailuun osallistuvat alan huippukuvaajien upeimmat ilmailu- ja avaruuskuvat. Suurien ilmailumaiden kuten Yhdysvaltojen kuvaajat ovat luonnollisesti näkyvimmin edustettuina.

Aiempina vuosina on nähty suomalaismenestystäkin muutamien kunniamainintojen muodossa. Yksi niistä on tullut Karivalollekin. Sarjavoitto on kuitenkin ensimmäinen laatuaan.

Vuonna 1970 syntynyt Perttu Karivalo aloitti ilmailukuvauksen Helsinki Air Show -tapahtumassa 1977. Monipuolisesti ilmailua pienoismalleista puskalentoon harrastava Karivalo on mm. ansiolentäjä ja lennonopettaja sekä Ilmavoimien reservissä Redigo-pilotti.

Hän on myös Ilmavoimien Midnight Hawks -osastotaitolentoryhmän valokuvaaja ja selostaja vuodesta 1998. Karivalo on toiminut johtajana useissa suurissa lentonäytöksissä, mm. Turussa 2011 ja Tampereella 2010.

Hän on myös kirjoittanut runsaasti ilmailuun liittyviä artikkeleja alan lehtiin niin Suomessa kuin ulkomailla. Siviiliammatiltaan Perttu Karivalo on kehittämispäällikkö Pohto Oy:ssä. T.T.

Night Rescue -kuvan ottamiseen käytetty kalusto: Nikon D300S ja Nikkor AF-S 16-85 mm f/3.5-5.6 ED VR. Valotusarvot: 1/5, f/5,6, ISO3200.