Pohjois-Korea asetti ohjusjoukot valmiustilaan vastineena B-2-pommittajien lennolle

b2_refuelnet_usafPohjois-Korea on perjantaina asettanut pitkän ja keskipitkän matkan ohjusyksikkönsä taisteluvalmiuteen vastineena eiliselle amerikkalaispommittajien Korean lennolle. Kaksi Whiteman Air Force Basesta noussutta Northrop Grumman B-2 Spirit -pommikonetta lensi Tyynen meren yli Etelä-Koreaan.

Ainoan tyyppiä käyttävän yksikön, 509th Bomb Wingin koneet palasivat takaisin Yhdysvaltoihin välilaskutta. Lennolla USAF halusi todistaa, että se on kykenevä iskemään mihin tahansa. Ilmavoimien tiedotteen mukaan samalla korostettiin Yhdysvaltain sitoumusta puolustaa liittolaistaan ja säilyttää rauha alueella.

Missourin ja Etelä-Korean välimatka on 10 500 kilometriä. Tällainen operaatio tarkoittaa luonnollisesti lukuisia ilmatankkauksia.

Vaikeasti tutkalla havaittavat B-2-koneet ovat aiemmin tositilanteissa iskeneet Yhdysvalloissa sijaitsevasta kotitukikohdastaan kohteisiin Kosovossa, Afganistanissa, Irakissa ja Libyassa. Eilen B-2-koneet pudottivat lennon kääntöpisteessä harjoituspommeja Jik Don harjoitusalueelle Etelä-Koreassa.

Aiemmin viikolla myös amerikkalaiset Boeing B-52 Stratofortress -koneen lensivät Etelä-Korean yllä osana Foal Eagle -sotaharjoitusta. Arvaamaton Pohjois-Korea on tulkinnut nämä harjoituslennot provokaatioksi. Ohjusjoukkojen asettaminen valmiustilaan on huolestuttava siirto, vaikka maan todellista iskukykyä on mahdoton arvioida.

Mikäli tilanne kärjistyy, suurimmassa vaarassa on Etelä-Korea, jonka pääkaupunki Seoul on pohjoisen naapurinsa tykistön kantaman piirissä. Myös Japani ja Yhdysvaltain tukikohta Guamilla saattaisivat olla vaarassa. Pohjois-Korea on tehnyt kolme ydinkoetta, mutta sen ei uskota ainakaan vielä kehittäneen ohjuksen kuljetettavaksi soveltuvaa taistelukärkeä.