Poliisi ja Rajavartiolaitos kohottivat valmiutta Helsinki-Vantaalla - konepistoolit otettiin esille

Poliisi_T2_HEL(päivittynyt 19.40) Poliisi on nostanut valmiutta valtakunnallisesti Turun tapahtumien seurauksena. Näkyvää valvontaa on kohotettu useissa kohteissa, joista yksi on erityiskohteeksi luokiteltu Helsinki-Vantaan lentoasema. Myös Rajavartiolaitos on tehostanut omaa toimintaansa lentoasemalla.

Poliisi kertoo kohottavansa valmiuttaan valtakunnallisesti Turun tapahtumien seurauksena. Ylen mukaan Turun Yliopistolliseen keskussairaalaan on toimitettu puukotusten seurauksena kahdeksan henkilöä. Poliisin mukaan kaksi henkilöä on menehtynyt tapahtumissa. Epäilty tekijä on poliisin hallussa.

Poliisi lisää partioiden määrää ja tehostaa tiedonhankintaa. Myös Suojelupoliisi osallistuu Turun tapahtumien selvittelyyn. Supon mukaan on kuitenkin vielä liian aikaista arvioida tarkemmin tapahtunutta tai sen taustoja.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos kertoo kohottaneensa valmiutta Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Käytännössä se tarkoittaa partioiden jalkautumista terminaaleihin sekä suorituskyvyn nostoa tukiaseistuksella. Itä-Uudenmaan poliisin mukaan osa partioista on varustettu tukiaseistuksella.

Suomessa poliisilla on käytössään mm. teleskooppiperäisiä 9 mm Heckler & Koch MP5 -konepistooleja. Versiosta riippuen ne ovat itselataavia ns. puoliautomaatteja tai sarjatulta ampuvia. Helsinki-Vantaan lentoasemalla mahdolliset tukiaseet ovat toistaiseksi kulkeneet piilossa poliisien repuissa.

IMG_20170818_192912Itä-Uudenmaan poliisilaitos vastaa Helsinki-Vantaan lentoaseman yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta aluevastuuperiaatteen mukaisesti. Sen ohella Helsinki-Vantaan lentoaseman ja sen matkustajien turvallisuudesta huolehtivat myös Rajavartiolaitos, Tulli, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi ja Finavia.

"Myös Rajavartiolaitos on tehostanut omaa toimintaansa Helsinki-Vantaan lentoasemalla sekä satamissa", vahvistaa Merivartioston johtokeskus Lentoposti.fi:lle.

Lentoaseman terminaalin edustalla partioi perjantai-iltana useita rajavartijoita.

Helsinki-Vantaan lentoasema on kansainvälinen erityiskohde muun muassa siksi, että lentoasemalla on Suomen valtakunnan raja. Lentoliikenteen turvallisuus on myös erittäin tarkoin säännelty lainsäädännöin ja kansainvälisin sopimuksi.

Poliisi_pukuPoliisin linjauksen mukaan lentoliikenne, turvatarkastukset, lentoaseman työntekijöiden työrauha ja matkustajien lentoasematoimet ja yleinen järjestys ja turvallisuus eivät saa häiriintyä tai vaarantua minään vuoronkauden aikana.

Finavian arvioiden mukaan Helsinki-Vantaan kautta kulkee kuluvan vuoden aikana yli 18 miljoonaa matkustajaa. Vuonna 2016 matkustajia oli 17,2 miljoonaa.

Päivitys: 1940: lisätty tieto Rajavartiolaitoksen toiminnan tehostamisesta.

Lue myös: