Poliisi valvoo drone-lennätyksiä – huolimattomuus voi johtaa sakkorangaistukseen

Poliisi_drone_laatikotKäynnistyvä kesäkausi tuo taivaalle alailmatilaan lisää toimijoita, kun yhä useampi aloittaa lennätykset dronella. Lentotoimintaan liittyy sääntelyä, jota Suomessa valvoo poliisi osana omaa tehtäväaluettaan.

Poliisi muistuttaa, että dronea tulee lennättää 120 metrin alapuolella, ja lennättäjän on pidettävä näköyhteys droneen. Mikäli dronea lennättävä aikoo kuvata dronella on syytä pitää huoli, ettei katsele kotirauhan suojamaa aluetta tai muutenkaan lennätä toisten kotien yläpuolella häiritsevästi.

Dronea ei tule myöskään lennättää ja suorittaa kuvausta esimerkiksi onnettomuuspaikoilla, sillä yksityisyyden suojan rikkomisen lisäksi drone saattaa aiheuttaa vaaratilanteita pelastushenkilökunnalle. Poliisi valvoo dronelennätyksiä osana omaa tehtäväaluettaan.

Poliisi_Sami_Hatonen"Käytännössä poliisin suorittama dronevalvonta ja siinä ilmeneviin rikoksiin puuttuminen voidaan rinnastaa perinteiseen liikennevalvontaan: poliisi tekee itse havaintoja partioinnin ohessa ja saa yleisöilmoituksia hätäkeskuksen kautta. Lisäksi poliisi selvittää erilaisia droneihin liittyviä rikosepäilyjä esitutkinnassa", kertoo poliisin miehittämättömän ilmailun valtakunnallinen koordinaattori ylikomisario Sami Hätönen.

Miehittämättömässä ilmailussa voi syyllistyä useisiin eri rikoksiin, kuten esimerkiksi liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja ilmailurikkomukseen. Yleisimmin dronella tehdyistä rikoksista on ollut seuraamuksena sakkorangaistus. Lisäksi rikoksentekovälineenä käytetty drone voidaan tuomita valtiolle menetetyksi

"Dronen lennättämisessä tulee noudattaa tarkoin sääntöjä. Huolimattomuus voi käydä rangaistusten muodossa kalliiksi, ja lisäksi mahdollisesta onnettomuudesta saattaa aiheutua merkittäviä henkilö- tai omaisuusvahinkoja", muistuttaa Hätönen.

Dronea lennättävän tulee aina ensin varmistaa, että suunnittellulla reitillä lennättäminen on sallittua. Lentotoimintaa rajoitetaan Suomeessa eri syistä eri alueilla. Lennättäjän on siis syytä tutustua ilmailutiedotuspalveluun sekä Traficomin droneinfo.fi-sivustoon. Tarjolla on myös Aviamaps-karttapalvelu, josta on mahdollista katsella suunnitellun lennon reitillä mahdollisesti olevat rajoitukset.