Posti aloittaa koejakelun RPAS-laitteella Suomenlinnaan Verkkokauppa.com:n kanssa

RPAS_postiSuomen Posti aloittaa 2. syyskuuta kokeilun, jossa koekäytetään tulevaisuuden teknologiaa verkkokauppalogistiikassa ja postinjakelussa. Kokeilun aikana selvitetään miehittämättömän ilma-aluksen hyödyntämistä jakelu- ja kuljetustehtäviin Verkkokauppa.com:n kanssa. Kokeilu on laatuaan Suomen ensimmäinen ja ensimmäistä kertaa se toteutetaan Euroopassa asutussa kaupunkiympäristössä.

Digitalisaatio mullistaa lähitulevaisuudessa monella tapaa ihmisten ja tavaroiden liikkumista sekä tähän liittyviä liiketoimintamalleja. Robotit maalla, merellä ja ilmassa tulevat olemaan ihmisille pian arkipäivää. Liikenne- ja viestintäministeriö onkin laatinut ohjelman liikenteen älykkään automaation edistämiseksi.

Lyhyen neljän päivän mittaisen kokeilujakson aikana Sharper Shapes -yhtiön operoima RPAS (Remotely Piloted Aircraft System) -kopteri kuljettaa suomenlinnalaisten Verkkokauppa.com:sta tilaamia, kokeiluun soveltuvia paketteja.

Kokeilussa käytettävät paketit lennätetään mantereen puolelta Suomenlinnaan. Kyseiset paketit ovat Jätkäsaaressa suurmyymäläänsä pitävästä Verkkokauppa.com:sta tilattuja tuotteita.

Syyskuun 2.-5. suoritettavien koelentojen aikana kokeillaan vain pakettien kuljettamista, muu posti kuten kirjeet ja lehdet toimitetaan postinsaajille tavanomaiseen tapaan meriteitse.

Postin mukaan yleisö voi seurata lentoja 2.-5.9. Verkkokauppa.comin kattoterassilla osoitteessa Tyynenmerenkatu 11, Helsinki tai Suomenlinnassa laskeutumispaikalla Pikku-Mustasaaressa, sillan vieressä. Tarkemmat lentoaikataulut kerrotaan 1. syyskuuta kello 12.00.

Kokeilu tehdään kaupunkiympäristössä näköyhteyden ulkopuolella johon tarvitaan erillinen ns. BVLOS -lupa (Beyond Visual Line of Sight). Se asettaa tietyt vaatimukset turvallisuudelle, laitteistolle ja operoinnille. Kopteria operoiva Sharper Shapes sai BVLOS-luvan viranomaiselta syksyllä 2014.

RPAS_trafi_2Sharper Shape Oy on vuonna 2013 perustettu startup-yritys. Se on operoinut RPAS-laitteilla mm. voimalinjojen tarkistuslentoja Itä-Suomessa syksyllä 2014. Yhtiö odottaa suurta kysynnän kasvua  RPAS-ratkaisuissa.

Kasvun myötä erilaisia Sharper Shapen projekteja on käynnistymässä Ranskassa, Meksikossa ja Belgiassa. Kohteina ovat mm. tuulivoimaloiden, rautateiden ja siltojen rakenteiden tarkistukset ja sähkölinjat.

Nettikauppa Amazon esitteli 2013 pakettien kuljetukseen tarkoitetun minikopterin. Yhdysvaltain ilmailuviranomainen FAA antoi sille koekäyttöluvan keväällä 2015.

Lue myös: