Presidentti myönsi viisi uutta lentokapteenin arvonimeä

presidenttiTasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi presidentin esittelyssä 10. maaliskuuta 96 arvonimeä. Niiden joukossa oli viisi uutta lentokapteenia. Kyseinen tunnustus voidaan hakemuksesta myöntää ansioituneelle ilmailun parissa työskentelevälle tai sitä harrastavalle. 

Lentokapteenin arvonimen saivat 10. maaliskuuta seuraavat ansioituneet ilmaijat:

 Aarno Antero Alanne (ent. lähetyslentäjä, liikennelentäjä, Helsinki)

Pekka Juhani Hiltunen (lentotoiminnan tarkastaja, poliisimiehistötutkinto, Hyvinkää)

Reino Huhtamella (ent. lentäjä ja kuorma-autonkuljettaja, ansiolentäjän lupakirja, Inari)

Keijo Tikkala (ent. yrittäjä, autosähköasentaja, Hämeenlinna)

Jorma Olavi Virta (erikoisammattimies, keskikoulu, Imatra).

Ensimmäiset lentokapteenin arvonimet saivat 1934 Aeron lentäjät Gunnar Lihr ja Ville Leppänen. Nyt lentokapteenin arvonimiä on myönnetty 102 kappaletta. Vuonna 2016 ei myönnetty yhtään uutta lentokapteenin arvonimeä.

Arvonimiä myönnetään yleensä kahdesti vuodessa

Tasavallan presidentti myöntää arvonimiä yleensä kaksi kertaa vuodessa: toukokuussa ja marraskuussa. Vuonna 2016 oli vain yksi esittely, jossa oli 88 uutta arvonimiesitystä ja tasavallan presidentti myönsi 66 arvonimeä.

 Arvonimiä on käytössä 108. Yleensä esitetään jo olemassa olevaa nimeä, mutta mikään ei estä esittämästä myös uutta arvonimeä. Uusin, 2012, käyttöön otettu arvonimi on ylisosiaalineuvos. Edellisen kerran uusia arvonimiä myönnettiin vuonna 2007. Silloin otettiin käyttöön rahoitusneuvoksen ja työsuojeluneuvoksen arvonimet.

 Arvonimistä yleisin on talousneuvos, jota on myönnetty kaikkiaan 1808 kappaletta vuoden 2016 loppuun mennessä. Vuorineuvoksen arvonimeä on myönnetty lähes 300 kappaletta ja kauppaneuvoksen arvonimeä 787 kappaletta (vuoden 2016 loppuun mennessä).

Harvinaisempia arvonimiä ovat esimerkiksi vuonna 1919 käyttöön otettu kamarineuvos (108 kappaletta), vuonna 1951 käyttöön otettu uittoneuvos (8 kappaletta) ja vuonna 1990 käyttöön otettu lehdistöneuvos (13 kappaletta).

Kaiken kaikkiaan arvonimiä on myönnetty vuodesta 1918 lähtien vähän yli 14 000. Naisille niitä on myönnetty huomattavasti miehiä vähemmän: 1135 kappaletta (vuoden 2016 loppuun menneessä).