Puolustusvoimat testaa miehittämättömiä ilma-alusjärjestelmiä - MQ-9 Reaper Suomen ylle

Reaper_PuolassaPuolustusvoimat aloittaa miehittämättömien ilma-alusjärjestelmien testaus- ja kokeilutoiminnan syksyllä 2021 osana omien suorituskykyjen kehittämisvalmiuksien luomista. Testaus- ja kokeilutoiminta jatkuu lähivuosien aikana suunnitelmallisesti.

Toiminnan tavoitteena on tuottaa perusteita Puolustusvoimien suorituskykyjen kehittämiselle laaja-alaisesti, liittyen esimerkiksi suojajärjestelmien parantamiseen ja joukkojen koulutukseen.

Puolusvoimat sai vuoden 2019 alusta lähtien lakimuutoksella mahdollisuuden käyttää tekniikkaneutraaleja keinoja miehittämättömien ilma-alusten kulkuun puuttumiseksi.

Reaper_Puolassa_2Lisäksi hankkeessa selvitetään ilma-alusjärjestelmien käyttömahdollisuuksia viranomaisyhteistyössä. Toiminnalla kehitetään myös kansainvälistä yhteensopivuutta ja yhteistoiminnan prosesseja.

Testejä tullaan suorittamaan muun muassa amerikkalaisvalmisteisella MQ-9 Reaper -järjestelmällä. Testeihin osallistuvat ilma-alukset eivät laskeudu Suomeen. Mahdollisesti Reaper kuitenkin lentää Suomen ilmatilassa. 

Yhdysvaltain Euroopan ilmavoimat USAFE on kesäkuussa 2020 sijoittanut tilapäisesti 52nd Expeditionary Operations Group Detachment 2 -yksikön Viron Ämarin tukikohtaan. Sen miehistö operoi General Atomics MQ-9 Reaper -lennokkeja.

Reaper_ilmassa_USAFGeneral Atomics MQ-9B Reaper -lennokki on 11 metriä pitkä ja siipien kärkiväli on 20,1 metriä. Reaper voi operoida yli 15 kilometrin korkeudessa 40 tunnin toiminta-ajalla jopa 1000 merimailin mittaisia tehtäviä. Hyötykuormaa se voi kuljettaa jopa 1700 kg.

Reaperin kuuteen ulkoiseen ripustimeen voidaan tarvittaessa asentaa ainakin 16 AMG-114P Hellfire -ohjusta ja kaksi laserohjattua GBU-12 Paveway II -pommia. Lennokkiin ollaan myös integroimassa ainakin MBDA:n Brimstone-ohjusta ja inertia/GPS-ohjautuvia GBU-38 JDAM (Joint Direct Attack Munition) -pommeja. USAF:n suunnitelmissa on integroida lennokkiin myös ilmasta-ilmaan vaikutuskyky. MH

Lue myös: