Puolustusvoimilla viisi ilmailutapahtumaa viikossa - Tikkakoskella mukana myös ilmatorjunta

Tikkakosken_avoimet_180517jLentonäytöskausi avattiin 12. toukokuuta yhtäaikaisesti Utissa Utin jääkärirykmentin toimintanäytöspäivällä ja Rovaniemellä Lapin Lennoston Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumalla. Viime viikolla portteja avattiin yleisölle Pirkkalassa, Rissalassa ja viimeisenä Tikkakoskella. Jälkimmäisessä kyseessä oli jo 20. kerta.

Ilmavoimien koulutusta on Puolustusvoimauudistuksen myötä keskitetty Tikkakoskelle. Se sopii siten mainiosti esittelemään sotilasilmailun tarjoamia ammattiuria. Paikalle torstaina 18. toukokuuta saapuikin runsaasti koululaisryhmiä ja muita ilmailusta kiinnostuneita. Tilaisuutta suosi pilvipoutainen sää.

Tikkakosken_avoimet_180517bKolmituntisessa tapahtumassa oli mukana ensimmäistä kertaa myös ilmatorjunta. Karjalan prikaati toi paikalle Stinger (ITO15), Crotale (ITO90M) ja NASAMS (ITO12)-ilmatorjuntaohjusjärjestelmät (jälkimmäinen kuvassa vasemmalla).

Yhtenä osana toimintanäytöksiä nähtiin kahden BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskoneen maalilennot lämpöhakuisen Stinger-olkapääohjuksen ampujalle. Jutun lopussa olevassa kuvassa on kaksi maastoskootteria eli mönkijää, joilla Stinger-partio liikkuu.

Lentonäytösosuudessa nähtiin Valmet L70 Vinka -alkeiskoulukoneen, Hawkin ja McDonnell Douglas (Boeing) F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjän esityslennot. Myös maavoimien NH Industries NH90 -kuljetushelikopteri lensi Tikkakosken tapahtumassa. Sen esittelylento operoitiin lentoaseman siviilipuolelta.

Tikkakosken_avoimet_180517gIlmavoimien taitolentoryhmä Midnight Hawks luonnollisesti esiintyi kotitukikohdassaan. Näytösosuuden päätti Hornetin ja Midnight Hawksien ylilento muodostelmassa (otsikkokuvassa).

Maanäyttelyssä yleisölle esiteltiin Hornet, Hawk ja Pilatus PC-12NG -yhteyskone. Esillä oli myös Utin Helikopteripataljoonan Hughes MD500 -kevythelikopteri. Sisällä halleissa pääsi tutustumaan Vinkan ja Hawkin ohjaamoihin.

Suomi 100 -erikoisvärityksessä olevia Midnight Hawksin koneita oli nähtävillä kolme kappaletta. Yksi lensi muodostelman johtokoneena, toinen lensi Hawk-soolon ja kolmas oli maanäyttelyssä. H.K./T.T.

Tikkakosken_avoimet_180517a

Tikkakosken_avoimet_180517c

Tikkakosken_avoimet_180517i

Tikkakosken_avoimet_180517h

Tikkakosken_avoimet_180517e

Tikkakosken_avoimet_180517dLue myös: