Raju turbulenssi ravisteli Air Canadan Boeing 777 -konetta - 21 sairaalahoitoon

AirCanada_B777300ERAir Canadan lento AC088 kohtasi reittipinnalla Shanghaista Torontoon turbulenssialueen, jonka aiheuttama koneen lentotilan raju muutos johti 21 matkustajan loukkaantumiseen sekä välilaskuun. Kanadan Transportation Safety Board TSB tutkii tapauksen.

Air Canadan lento AC088 oli matkalla, Shanghaista Torontoon kohdatessaan turbulenssialueen. Kaikkiaan 21 matkustajaa loukkaantui.

Ohjaajat päättivät loukkaantumisten seurauksena lentää Boeing 777-300ER -koneen Toronton sijasta Calgaryyn kello 15.23 paikallista aikaa. Lennolla oli 332 matkustajaa ja 19 miehistön jäsentä.

"Keskitymme tapahtumassa loukkaantuneiden hyvinvointiin sekä muihin matkustajiin joille tämä on ollut epämiellyttävä kokemus. Turvallisuus on ensisijalla ja kaikki vaaratilanteet joissa matkustaja ja miehistö ovat mukana ovat äärimmäisen huolestuttavia", sanoi Air Candan toimitusjohtaja Klaus Goersch.

Calgaryssä sairaalahoitoon lähetettiin 21 matkustajaa, joista kahdeksan vammoja saanutta ei ollut hengenvaarassa ja loput 13 vietiin tarkkailtavaksi. Ensimmäiset loukkaantuneet matkustajat ovat jo päässeet pois sairaalahoidosta.

Air Canada majoitti muut matkustajan hotellehin ja suunnittelee toimia heidän siirtämisekseen määränpäähän Torontoon. Kanadalaisyhtiö myös tukee täysin TSB:n tutkintaa tapauksesta.

SWC00_1Lennonsuunnittelussa tiedossa olevat voimakkaan turbulenssin alueet pyritään usein kiertämään tai niihin varaudutaan eri keinoin kuten lisätyllä polttoaineella, joka mahdollistaa reitti- tai lentopintamuutoksen.

Turbulenssiin joutuvan matkustajakoneen ohjaajat pyrkivät mahdollisuuksien mukaan pois voimakkaan tärinän alueelta sekä mm. hidastavat ilmanopeutta lentokäsikirjan mukaisesti konetyypistä riippuen.

Toisinaan lennot voivat kohdata myös ns. kirkkaan ilman turbulenssia, joka ei näy ilmailun sääkartoissa. SWC-sääennustekartat (Significant Weather Chart) päivitetään neljän tunnin välein.

Useat lentoyhtiöt muistuttavatkin lennoillaan turvavyön käyttösuosituksesta aina, kun matkustaja istuu omalla paikallaan.