Ramstein Alloyssa mukana nyt myös ilmatorjunnan uhka - Suomi lähettää harjoitukseen kaksi Hornetia

NASAMS_espanjaVuoden kolmannessa Ramstein Alloy 22-3 -harjoituksessa on mukana ensimmäistä kertaa myös maassa toimiva ilmatorjuntajärjestelmä. Suomen ilmavoimat on mukana 26.‒27.9.2022 järjestettävässä harjoituksessa kahdella Rissalan tukikohtaan tukeutuvalla F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjällä.

Kolme kertaa vuodessa järjestettävissä Ramstein Alloy -harjoituksissa NATO:n jäsen- ja kumppanimaiden ilmavoimat harjoittelevat yhteistoimintaa Itämeren alueella. Harjoitukseen osallistuvat Unkari, Saksa, Tshekki, Italia, Turkki, Iso-Britannia, Viro, Latvia ja Liettua sekä Suomi, jonka ilmavoimat on mukana kumppanimaan roolissa.

Harjoituksen pääroolissa on Naton Deter and Defend -konsepti, jonka tavoitteena on vastata yhteisesti puolustaen erilaisiin uhkakuviin rauhan, kriisin ja sodan aikana.

HN_fin_GER_EFHarjoiteltaviin skenaarioihin sisältyy esimerkiksi radiohäiriöstä kärsivän koneen tunnistaminen, saattaminen ja saattovastuun luovuttaminen toiselle lento-osastolle, ilmatuen antaminen, ilmatankkaus sekä hitaasti lentävän ilma-aluksen tunnistustehtävä.

Lisäksi Ramstein Alloy -harjoitukset tarjoavat mahdollisuuden DACT-ilmataisteluharjoitteluun (Dissimilar Air Combat Training) erilaisten hävittäjätyyppien kanssa.

Ramstein Alloyssa on nyt ensimmäistä kertaa mukana sekä ilmasta, että maasta toimivia ohjusjärjestelmiä. Tällä kertaa ilmatorjuntaosaston toiminta integroidaan harjoitusskenaarioihin. Espanjan NASAMS-ilmatorjuntajärjestelmä simuloi puolustustehtävissä toimia hyökkääjää vastaan Latvian Lielvarden lentotukikohdassa. Hävittäjälentäjien tulee harjoitella ilmaherruuden saavuttamista puolustustehtävissä.

Harjoituksessa kehitetään myös ilma- ja maakomponenttien taktiikoita ja menetelmiä yhdessä Tshekin Gripen-hävittäjien kanssa, jotka toimivat Latvian JTAC-ilmatulenjohtajien (Joint Terminal Attack Controller) kanssa.

Ramstein Alloy 22-3 -lentokierroksiin osallistuvat Karjalan lennoston Hornetit tukeutuvat kotitukikohtaansa Rissalaan. Harjoitus lennetään kansainvälisessä ilmatilassa Itämeren yllä sekä Suomen, Viron, Latvian ja Liettuan ilmatilassa. Baltian maiden ilmavalvonnasta vastaavat Naton lento-osastot osallistuvat harjoitukseen Ämarin tukikohdasta Virosta ja Šiauliain tukikohdasta Liettuasta.

Ramstein Alloy -harjoitukset ovat osa puolustusministeriön hyväksymää Puolustusvoimien kansainvälistä koulutus- ja harjoitustoimintaa. Edellisen kerran Ilmavoimat osallistui Ramstein Alloyhin kesäkuussa 2022.