Ranska lykkää Mistral-luokan kopteritukialusten toimitusta Venäjälle

Mistral_Dixmude_net_Wikimedia_Simon Ghesquiere_Marine NationaleRanskan hallitus on päättänyt lykätä Mistral-luokan helikopteri- ja maihinnousutukialuksen toimitusta Venäjälle Ukrainan tilanteen takia. Tilauksessa on kaksi tällaista laivaa. EU:n asettamien talouspakotteiden valossa onkin herättänyt kummastusta, että Ranska voisi samaan aikaan toimittaa aseteknologiaa Venäjälle.

Mistralit ovat moderneja helikopteritukialuksia, jotka kuljettavat myös neljää pienempää maihinnousualusta. Ensimmäinen BPC Mistral (Bâtiments de Projection et de Commandement) laskettiin vesille vuonna 2004.

Kuten ranskankielisestä tyyppitunnuksesta käy ilmi, luokan alukset voivat toimia myös sotilaallisen voimankäytön komentoaluksina.

Ranskalaisessa versiossaan Mistral-tukialukset kuljettavat 16 helikopteria. Tyypillisesti mukana on nykyisin NH Industries NH90 -kuljetuskoptereita ja Airbus Helicopters Tigre -taistelukoptereita.

Lisäksi laivat kuljettavat lähes 60 ajoneuvoa, joista osa voi olla taistelupanssarivaunuja. Aluksilla on maihinnousuoperaatioita varten oman miehistön lisäksi 450 sotilasta.

kamov_ka52_russianhelicoptersVenäjä ja Ranska kertoivat Mistral-kaupoista alustavasti 2010 ja sopimus allekirjoitettiin 2011. Kaupan arvoksi kerrotaan jopa 1,3 miljardia euroa.

Venäjälle rakenteilla olevat alukset ovat nimeltään Vladivostok ja Sevastopol. Ensimmäinen olisi alkuperäisen suunnitelman mukaan luovutettu loppuvuoden aikana.

Useita satoja venäläisiä merimiehiä on jo ollut Ranskassa koulutuksessa alusten operointiin. Venäjä on ilmeisesti suunnitellut käyttävänsä Mistral-tukialuksilla Kamov Ka-52 -taistelukoptereita (kuvassa yllä) ja Ka-29-kuljetuskoptereita.

Erinomanen, joskin aika myöhään tehty päätös. Niiden toimittaminen olisi erinomaisen ristiriitaista pakotepolitiikan ohessa. Saksahan perui jalkaväen harjoituskeskuksen toimituksen - muistaakseni arvo 120 MEUR - jo paljon aiemmin.