RPAS/UAV-laitteista tehtyjen raporttien määrä kasvussa Yhdysvalloissa

FAA_logo_textYhdysvaltain ilmailuviranomainen on julkistanut vastaanottamansa yli 700 raporttia miehittämättömien ilma-alusten aiheuttamista häiriöistä. Raporttien määrä on kasvanut huomattavasti samalla, kun RPAS/UAV -laitteiden määrät ja sovellukset ovat rajussa kasvussa.

FAA julkisti excel-taulukon, joka sisältää lentäjien, lennojohtajien ja kansalaisten raportit miehittämättömien ilma-alusten kohtaamisista 13. marraskuuta 2014 - 20. elokuuta 2015 välisenä aikana.

Miehittämättömien ilma-alusten eli ns. RPAS (Remotely Piloted Aircraft Systems) ja UAV (Unmanned Aerial Vehicle) laitteiden käyttö kasvaa kovaa vauhtia ja niiden sovellukset kehittyvät jatkuvasti. Alan sääntely on kuitenkin kesken vaikka ne ovat jo nousseet taivaalle muiden toimijoiden joukkoon.

Lentäjien tekemien RPAS/UAV-raporttien määrä on kasvanut dramaattisesti viimeisen vuoden aikana. Sen takia FAA haluaakin antaa selvän viestin miehittämättömien ilma-alusten operaattoreille.

Eri konetyyppien lentäjät, mukaanlukien kaupalliset liikennekoneet raportoivat 16 kohtaamisesta UAV:n kanssa kesäkuussa 2014. Seuraavassa kuussa niitä oli jo 36. Kuluvan vuoden kesäkuun aikana 138 lentäjää on raportoinut miehittämättömistä ilma-aluksista jopa 10 000 jalan korkeudessa. Heinäkuussa raportteja tuli 137.

Laitteiden lennättäminen lentokoneiden ja helikoptereiden läheisyydessä on vaarallista ja laitonta. Toiminta voi johtaa sakkoihin, syytteisiin ja mahdolliseen vankilatuomioon, sanoo FAA tiedotteessaan.

FAA UAV reports (excel)

Lue myös Lentoposti.fi:n heinäkuinen uutinen RPAS/UAV-laitteiden kaupalliselle lentoliikenteelle aiheuttamasta uhasta. Mukana on myös Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ja Suomen lentäjäliitto FPA:n kommentit: