Ruotsin hallitus hyväksyi uusien Saab GlobalEye -valvontakoneiden hankinnan maan puolustusvoimille

Saab_GlobalEye-pariRuotsin hallitus on 28. lokakuuta 2021 hyväksynyt maan puolustusvoimien ehdottaman hankinnan uusista Saab GlobalEye AEW&C -tutkavalvontakoneista (Airborne Early Warning and Control). Hanke käynnistyy puolustusvoimien 1. lokakuuta antaman esityksen mukaisesti. Ruotsi on Yhdistyneiden arabiemiirikuntien jälkeen toinen GlobalEye-asiakas Saabille. Monitoimivalvontakonetta on tarjottu lisäksi ainakin Suomelle.

"Hallitus on antanut puolustusvoimille rahoituksen ja valtuuden aloittaa hankintamenettely", sanoi Ruotsin puolustusvoimien pääesikunnan tuotantopäällikkö kenraaliluutnantti Johan Svensson.

ARGUS_fleetRuotsin puolustusvoimat on jo aiemmin budjetoinut uusien tutkavalvontakoneiden hankinnan, joilla korvataan nykyiset ASC 890 (S 100D Argus) -tutkavalvontakoneet. Ruotsin hankinnassa korvataan todennäköisesti täysimääräisesti ainakin kaksi nykyistä valvontakonetta. Lopullinen hankittava GlobalEye-monitoimivalvontakoneiden määrä voi olla tätäkin suurempi.

"Saabin GlobalEyessa on tehokas tutka, jonka lisäksi muut sensorit parantavat kykyjä valvoa ilmatilaa sekä meri- ja maa-alueita", jatkoi Svensson.

Hankinnan kohteena on Saabin uusin Bombardier Global 6000 -liikesuihkukoneeseen perustuva GlobalEye -monitoimivalvontakone. Sen tunnusomainen piirre on koneen rungon yläpuolinen Erieye Extended Range -tutka-antenni, jonka valvontakyky yltää yli 550 kilometrin päähän.

GE_takeoffValvontakoneessa on kattava sensorivarustus, joka tarjoaa samanaikaista valvontakykyä maalle, merelle ja ilmaan jopa yli 11 tunnin tehtäville.

GlobalEye soveltuu sotilastoiminnan lisäksi myös siviilioperaatioihin, kuten SAR- eli etsintä- ja pelastustehtäviin, rajavalvontaan, lennonvarmistuksen varajärjestelmäksi, avustamaan katastrofitilanteissa, huumeiden salakuljetuksen torjuntaan, valvomaan kalastusalueita sekä suojaamaan suuria tapahtumia.

GlobalEye-monitoimivalvontakoneiden ensimmäinen tilaaja oli Yhdistyneet arabiemiirikunnat. Saab on toimittanut sen käyttöön jo kolme valvontakonetta ja valmistaa parhaillaan lisätilauksen jälkeen kahta uutta monitoimivalvontakonetta maan tarpeisiin.

GE_1Ruotsin puolustusvoimat on siis GlobalEyen toinen asiakas. Ruotsin puolustusvoimien hankinnan kohteena olevat GlobalEyet ovat samanlaisia, joita Saab on tarjonnut myös Suomelle.  HX-hankkeen ns. BAFO-tarjous (Best And Final Offer) Suomelle sisälsi Gripen E -hävittäjien lisäksi kaksi GlobalEye-konetta.

Suomen päätyessä valitsemaan Saabin tarjouksen HX-hankkeessa olisi Suomen ja Ruotsin mahdollista jakaa tilannekuvaa ja tiedustelutietoa toimintaympäristöstä todennäköisesti ainakin neljän GlobalEye-monitoimivalvontakoneen laivastolla. Se mahdollistaisi myös jopa ympärivuorokautisen aluevalvonnan ilmasta käsin.

Lue myös: