Ruotsissa aiempaa vähemmän mutta entistä vakavampi vaaratilanteita RPAS-laitteiden kanssa

TransportStyrelsen-logoRuotsissa raportoitiin vuoden 2016 aikana 33 tapahtumasta joissa miehittämätön ilma-alus havaittiin valvotussa ilmatilassa lentokenttien läheisyydessä. Vaikka määrä oli yhtä pienempi kuin edellisvuonna olivat Ruotsin liikenteen turvallisuusvirasto Transportstyrelsenin saamat raportit aiempaa vakavampia.

Miehittämättömien ilma-alusten (UAV, Unmanned Aerial Vehicle / RPAS Remotely Piloted Aircraft System) sovellukset ovat kovassa kasvussa ja niitä nähdään taivaalla yhä useammin.  Kaupallisten toimijoiden lisäksi taivaalla lentää suuri määrä harrastajien laitteita.

Transportstyrelsen vastaanotti vuoden 2016 aikana 33 raporttia RPAS-laitteiden aiheuttamista vaaratilanteista. Edellisvuonna raportteja tuli 34. Suurin osa tapauksista sattui lentokenttien läheisyydessä valvotussa ilmatilassa.

Vuoden 2015 tapauksista kymmenessä oli vakavaa tai merkittävää vaikutusta lentoturvallisuuteen. Vuoden 2016 osalta samaisia vaikutuksia oli Transportstyrelsenin mukaan 13 tapauksella. Vaakavien vaaratilanteiden määrä on siis kasvussa.

Vakavia vaaratilanteita vuoden 2016 raporteista oli kolmessa tapauksessa (2015:2), vaaratilanteita 10 (2015:8) ja 20 tapauksesta ei aiheutunut vaaratilannetta.

Yhtenä syynä lisääntyneisiin vaaratilanteisiin nähdään riskien huomiotta jättäminen, kun laitteita lennätetään lentoasemien läheisyydessä. Ruotsin liikenteen turvallisuusvirasto onkin pyrkinyt parantamaan tiedotusta asiasta.

"Vaikka laitteiden määrä on noussut merkittävästi niin raportteja tehdään suhteessa vähemmän. Uskomme, että yksi syy on tiedon kulussa ja lennättäminen lentoasemien läheisyydessä on vähentynyt", kommentoi Transportstyrelsenin Remi Vesvre.

"Samanaikaisesti on kuitenkin tapahtunut aiempaa enemmän lentoturvallisuutta vaarantaneita tapauksia, jotka otamme hyvin vakavasti", jatkoi Vesvre.

Tiedottamista parannetaan entisestään ja samanaikaisesti Ruotsissa on käynnissä hanke miehittämättömien ilma-alusten lennätystä koskevien määräysten yksinkertaistamiseksi lentoturvallisuustaso kuitekin säilyttäen.

Ruotsissa on UAS Sweden -järjestön mukaan arviolta 200 000 RPAS-laitetta. Niiden lisäksi taivaalle nousee ainakin saman verran pienempiä laitteita ja leluja. Ruotsin liikenteen turvallisuusvirasto on myöntänyt kaupallisille RPAS-toimijoille noin 1500 toimilupaa.