Finnairin Embraer ohitti Hampurissa miehittämättömän ilma-aluksen 30 metrin päästä

phantom_nelikopteriFinnairin lennolla AY855 Helsingistä Hampuriin matkalla ollut Embraer 190 (OH-LKP) ohitti miehittämättömän ilma-aluksen lähestymisvaiheessa kiitotielle 23. Etäisyyttä oli arviolta vain 30 metriä. Tapaus sattui 19. syyskuuta kello 18.05 paikallista aikaa. Hampurin poliisi tiedotti tapauksesta maanantaina.

Poliisin saksankielisessä tiedotteessa käytetään sanaa Drohne, mikä voi tarkoittaa kiinteäsiipistä RC-lennokkia tai kuvaukseen tarkoitettua kauko-ohjattavaa kopteria (esimerkki jälkimmäisestä otsikkokuvassa). Kohde oli noin 250 metrin korkeudessa ja Embraerin etäisyys sivusuunnassa siihen oli noin 30 metriä.

Koneen miehistön ilmoitettua radiolla tapahtumasta Hampurin Fuhlsbüttelin lentokentän (EDDH) lennonjohto otti yhteyttä poliisiin. Langenhornin kaupunginosassa käynnistettiin etsinnät lennättäjän löytämiseksi, mutta ne osoittautuivat turhiksi. Landeskriminalamt jatkaa tapauksen tutkintaa ilmaliikenteen vaarantamisena.

Hampurin poliisin mukaan Embraer ERJ-190-100LR -koneessa oli 80 matkustajaa sekä neljä miehistön jäsentä. Finnairin Embraereja operoi tytäryhtiö Norra (Nordic Regional Airlines).

Vastaavat läheltä piti -tapaukset ovat maailmalla yleistyneet voimakkaasti. Syynä ovat suhteellisen edulliset ja helppolentoiset tehdasvalmiit RC-kuvauskopterit (UAV/RPAS), Niitä lennättävät henkilöt eivät monesti ole selvillä turvallisuuden edellyttämistä määräyksistä. Ensimmäisenä tapauksesta kertoi Aviation Herald. T.T.

Hampurin poliisin tiedote (saksaksi)